Зв’язок поколінь: як проєкт фонду «МХП – Громаді» допомагає людям старшого віку в освоєнні нових технологій

40 Новости Винницы

Люди старшого віку часто стикаються з безліччю соціальних проблем, а деколи навіть повністю «випадають» із соціокультурного життя країни та своїх громад. Важливими причинами такого стану речей є шалений ритм сучасного життя, елементи ейджизму, великі складнощі в освоєнні нових технологій.

Пануюча сьогодні у величезній кількості сфер діджиталізація трансформує навколишній світ. Однак, явище, що покликане спростити наше життя та зробити його більш ефективним, водночас створює психологічні бар’єри та часто сприяє зниженню самооцінки саме серед людей поважного віку. Важко усвідомити, що твій семирічний онук розбирається у смартфоні краще за тебе. Пригадайте, як часто вам не вистачало терпіння та нервів, коли доводилося вчити батьків елементарним, здавалося б, речам у користуванні гаджетами.

В зазначених умовах велике значення мають ініціативи, подібні до проєкту «Майстерня діджиталізації сільських громад». Цей проєкт реалізовував у 20 ОТГ Вінниччини Благодійний фонд «МХП – Громаді» на територіях, де провадять свою діяльність та сприяють розвитку громад підприємства холдингу МХП. На Вінниччині такими підприємствами є Вінницька птахофабрика, Зернопродукт МХП та МХП-Агрокряж. Відзначимо, що фонд та компанія вже давно відомі у нашій області своїми соціальними програмами для людей поважного віку, зокрема проєктами «Центр активного довголіття», «Соціальний магазин», «Лікар для села» тощо.

Метою «Майстерні діджиталізації сільських громад» було навчити бабусь і дідусів комп’ютерній грамотності. Шлях до цього полягав у зв’язку поколінь, адже вчити їх мали власні онуки або інші школярі. Умовою проєкту було також проведення конкурсу «Навчи бабусю інтернету, додай дідусю онлайну» серед школярів-менторів з близько 50 сіл Вінницької області. Крім учнів, допомагали у втіленні проєкту директори шкіл, вчителі з інформатики. Три переможці конкурсу отримали сучасні планшети.

За словами керівника «Майстерні діджиталізації сільських громад» та менеджера БФ «МХП – Громаді» Альони Рослякової, проект був популярним серед старшого покоління та учнів, організатори отримали багато схвальних відгуків та побажань розвивати цю ініціативу.

«У 2020 році ми з колегами пройшли навчання в «Школі майстрів освітніх програм» від ГО «Молода Черкащина». Ця організація має великий досвід у розробці різних проєктів та грантових конкурсів, роботі та партнерстві з міжнародними донорами. Через карантинні вимоги та обмеження наш фонд в ті часи був змушений тимчасово припинити чудовий проєкт для людей поважного віку «Центр активного довголіття з МХП», і ми шукали йому гідну альтернативу. Саме на одному з тренінгів і народилася ідея «Майстерні». Потім у листопаді-грудні ми зробили пілотний проєкт, а вже цієї весни масштабували його на 20 громад Вінницької області», – розповіла Альона Рослякова.

Програма «Майстерня діджиталізації сільських громад» передбачала проведення зустрічей організаторів з дітьми через zoom, де їм пояснювали, як потрібно навчати, які особливості спілкування з людьми старшого віку, як пояснювати їм складні речі. Кожен учень отримував програму, для реалізації якої витрачав близько 1 години власного часу в день, аби за місяць навчити бабусю, дідуся, сусідів користуватися планшетом-тренажером, або гаджетом з інтернетом. Весь процес висвітлювався дітьми на спеціально створених для цього майданчиках у соцмережах.

Дідусі та бабусі вчилися користуватися гаджетами та працювати в інтернеті. Важливими елементами навчання були створення онлайн-кабінета та сплата комунальних платежів, покупки в інтернеті, користування електронною поштою та месенджерами, вміння шукати інформацію в Google тощо.

Відгуки учасників програми можна побачити у сюжеті

Довідково.

Проєкт «Майстерня діджиталізації сільських громад» розроблявся в межах навчальної програми «PRO.Майстерня сільських ініціатив». Ця навчальна програма для мультиплікаторів освітніх програм на сільських територіях. Вона базується на 5-річному досвіді програми неформальної громадянської освіти для молоді «Майстерня сільських ініціатив», яка реалізовувалась в 5-ти областях України з 2014 по 2019 рр. В рамках цієї програми учасники та учасниці з різних областей навчаються створювати власні освітні програми та спільно з менторами реалізовувати їх в сільських громадах. Ця програма реалізується громадською організацією «Інша Освіта» (Україна) за підтримки Об’єднання MitOst e.V , Фонду ім.Роберта Боша та у партнерстві з ГО «Молода Черкащина.