Жителі Брацлава власними силами відновлюють будинок ювеліра Шойхета. Фото

19 Новости Винницы

30 травня у містечку Брацлав, що на Вінниччині, проведуть п’ятий фестиваль «Брацлав Ренесанс». До цієї дати місцеві жителі також запланували провести до ладу будинок ювеліра Абрама Шойхета. Понад сотню років тому, це приміщення у стилі модерн, було окрасою населеного пункту. З власним водопроводом та каналізацією.

«Після жовтневого перевороту в будинку Шойхета розміщувалися райвиконком. А потім іветеринарна лабораторія, дитячий садочок, ще музична школа. Тепер у приміщенні, яке стоїть на балансі сільської ради, ми організовуємо креативний простір. У кожній з кімнат облаштовуємо тематичну інсталяцію, яка відповідає тому, чи іншому періоду, який притаманний історії саме цього будинку. У майбутньому також плануємо облаштувати музей історії нашого Брацлава. Проводити тут культурні вечори та виставки», — розповідає нам Світлана Гуслякова, вона організовує місцевих жителів на толоку по відновленню будинку Шойхета, а також є однією з організаторів фестивалю «Брацлав Ренесанс — 5».

Спільними зусиллями місцевих жителів, у приміщенні провели прибирання та готуються до реставрації.

«Починалось все з 2017 року. Тоді винесли вугілля та дрова з будинку, якими палили у грубці. До слова, на цій грубці й досі залишилася оригінальна плитка з маківками. Тепер побілили в одній із зал. Маємо замінити чотири побитих вікна. Нам зробили гарні знижки на це. І будемо реставрувати поступово унікальні двері, які збереглися до сьогодні й мають чудовий стан. Необхідно лише зняти стару фарбу, гарненько зачистити та пофарбувати. А ще, у планах відновити піддашок над центральним входом», — продовжує Світлана.

Про те, як склалася доля самого Абрама Шойхета, невідомо. Місцеві жителі лише зауважують, після того, як йому не вдалося емігрував до США, жодних відомостей вони не знаходили.

Зауважимо, будинок Шойхета також є на мурал-мапа із 3D-зображенням та світловідбиваючим ефектом. У Брацлаві на оригінально облаштували центр населеного пункту. Стіну старого будинку вручну розмалювали художники. Відтворили реальну карту із історичними місцями, куди цікавіше буде завітати туристу. Кожну пам’ятку виліпили з глини ідентичну оригіналу, але у меншому масштабі. Таким чином утворився тривимірний об’єм. А вікна приміщень розфарбували світловідбиваючою фарбою. В темну пору вони світяться.