Як вибрати радіатори?

190 Новости Винницы

Правильно обрані та розташовані в домі радіатори гарантують тепловий комфорт навіть у холодну зиму. Здається, вибір радіаторів — справа неважка. Виявляється, більшість покупців роблять це неправильно, що позначається як на неприємній атмосфері в квартирі, так і на високих рахунках за опалення.

Какие бывают бытовые радиаторы?

Тип радіаторів опалення, використовуваних в будівлі, повинен передбачати план проектування системи центрального опалення, що включається кожним добре підготовленим проектом будинку. Дуже важливо, щоб ці пристрої були правильно обрані для приміщень з точки зору:

  • потужності,
  • способи підключення,
  • естетики та ін.

Це, однак, вимагає багатьох розрахунків і обліку, наприклад, розміру внутрішнього простору, типу опалення та ізоляції будівлі, і, нарешті, теплових втрат, які виникають через віконні прорізи.

Радіатори в приватному будинку або квартирі можуть мати різну форму і колір, тому підібрати їх під стиль інтер’єру нескладно. Однак варто знати, що окремі моделі розрізняються не тільки зовнішнім виглядом, але і конструкцією, і принципом роботи.

Як вибрати радіатори?

Найпопулярніші види радіаторів

У минулому домашні обігрівачі мали в основному одну форму — радіатори з чавунними ребрами, які були дуже важкими, масивними і не дуже естетичними. Однак їх перевагою була довговічність і тривале збереження тепла. Сьогодні на вибір набагато більше моделей радіаторів, і найпопулярніші з них:

  • Пластинчасті (панельні) радіатори — вони можуть бути одно-, дво- або трьох-панельні і мати форму сталевий поверхні з плоским перфорованим профілем з конвекційними листами всередині; вони швидко нагріваються і, завдяки великій площі поверхні, випромінюють більшу частину тепла за рахунок випромінювання.
  • Алюмінієві секційні обігрівачі — це сучасні і набагато легші версії оребрених радіаторів. Вони складаються із сполучених між собою елементів, в яких є повітряні канали, тому обігрівають інтер’єр в основному конвекцією (природним потоком повітря).
  • Конвекторні обігрівачі — складаються з корпусу з мідними трубками всередині, натягнутими на їх алюмінієвими листами. Їх робота заснована на нагріванні проходить через них повітря.
  • Канальні нагрівачі розміщуються в підлозі і використовують явище конвекції для обігріву приміщення, яке в деяких моделях підтримується вентиляторами.
  • Радіатори для ванних кімнат — вони зазвичай нагадують сходи з вузьких труб, тому часто служать вішалками для рушників, які прискорюють їх висихання в опалювальний сезон.
  • Декоративні радіатори — вони відрізняються декоративними корпусами або химерними формами, а також набагато більш різноманітною гамою кольорів, ніж стандартні моделі.
  • Також у продажу є ребристі чавунні і сталеві радіатори, але тільки в перших можна вільно регулювати потужність нагріву, додаючи або видаляючи окремі елементи, тобто ребра.

Той факт, що радіатори в будинку підійдуть найкраще, має вирішуватися в першу чергу з практичних міркувань, а не обов’язково з естетичних. Радіатори слід адаптувати в основному до типу опалення та потреби будинку у теплі. Для опалення в енергозберігаючому будинку будуть потрібні одні рішення, а в будівлі без утеплення — зовсім інші.