Вінницький міський суд виніс вирок активістці Femen, яка спалила трамвайчик

54 Новости Винницы

25 лютого у Вінницькому міському суді було проголошено вирок учасниці руху «Femen» та хлопцю, що обвинувачуються у підпали трамвайчика біля фірмового магазину Roshen. Обом призначили покарання у виді 2 та 3 років обмеження волі. Поки що вирок ще не набрав законної сили.

Йдеться про подію, що трапилась близько 01 години ночі 14 листопада 2017 року у центрі Вінниці. Вранці жителі обласного центру побачили спалений трамвайчик, а на офіційній сторінці організації Femen у «Фейсбук» виклали фото з дівчиною в спідниці і чоботах, яка обливає макет трамвая невідомою речовиною і він горить.

Фото і допис згодом було видалено.

Того ж дня ввечері, за підозрою у вчиненні хуліганських дій вінницькі прaвоохоронці в Києві зaтримaли 25-річну Алісу Виноградову. Відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 КК України.

16 листопада Алісі Виноградовій присудити 60 днів домашнього арешту на нічний час — з 21:00 до 6:00 за місцем проживання у с. Гореничі Київської області. Дівчину звільнити з під варти із зали суду.

Спалення декорацій біля магазину «Roshen» викликало обурення в місцевої влади і стало інформприводом для російських ЗМІ.

Досудове розслідування в справі закінчили у січні 2018 року. Встановили ще одного учасника підпалу – вінничанина Івана Войтенка і передали матеріали на розгляд суду.

Розгляд справи, який був призначений на 20 січня 2021 року, відкладено за заявою захисника Володимира Таксера про неможливість взяти участь у засіданні через хворобу.

Як повідомили у Вінницькому міському суді, 25 лютого суд визнав дівчину та її співучасника винними та призначив покарання у виді 2 та 3 років обмеження волі.

Також суд стягнув з обвинувачених в рівних долях 71733,19 гривень майнової шкоди, спричиненої злочином.

Наразі, вирок ще не набрав законної сили.

Довідково: ч. 2 ст.296 Кримінального кодексу України — хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом (карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк до чотирьох років).