Вінничанин продає 270-річну книжку-спадок, щоб виготовити захисні екрани для медиків на передовій. Фото

28 Новости Винницы

Вінничанин Ярослав Пашкевич вирішив «продати з молотка» сімейну реліквію, якій 270 років. У спадок від батька йому дісталося оригінальне видання 1750 року «Том Джонс» автора Генрі Філдінга. Це англійський письменник і драматург XVIII століття. Відомий своїм життєвим гумором і сатиричною майстерністю.

«У спадок дісталася ось така книга від тата. Це історія про знайду Тома Джонса, найвідоміший твір автора. Він йде у чотирьох томах. У мене другий. Але я не вмію зберігати такі речі. А книга повинна жити. Життя книжки вирішив поміняти на захист людей», — розповідає Ярослав.

Пашкевич сьомий рік займається волонтерською діяльністю. Починав допомагати бійцям у зоні АТО/ООС. Нині ще підтримує лікарів. Від початку карантину в Україні на домашньому 3D-принтері надрукував медикам понад три тисячі захисних щитків для екранів.

Для того, щоб дізнатися орієнтовну вартість книги, звертаємося до працівників Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва. Там є відділ рідкісних та цінних видань.

«Вона належала родині Сабанських з Васильківки! Це були заможні польські шляхтичі, які жили на Вінниччині. У нас також є частина колекції цієї родини. Автограф, бачу, тут є. Треба розібратися, чий саме це автограф. Та як оцінити книжку матеріально, я не можу сказати так одразу. Для цього треба час», — каже бібліотечний експерт Олена Сафрон.

Почувши про те, що книжка, яку виставляє на аукціон має історичну цінність для Вінниччини, Ярослав забарився.

«Якби була така можливість, щоб ми змогли зібрати кошти на матеріал, я б краще передав це видання до обласної бібліотеки», — зауважив він.

Наразі триває оцінка книжки.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.