Вінничанам розповіли, які овочі варто додати до раціону влітку

20 Новости Винницы

Літо – це сезон овочів, ягід та фруктів. Часто радять не навантажувати себе жирною їжею. Насамперед необхідно наситити організм вітамінами, розвантажити його і дати йому вдосталь хорошої та якісної клітковини.

Той, хто хоче бути здоровим і відчувати себе «легко», необхідно урізноманітнити влітку свій раціон. Адже в цю пору ростуть багато овочів і фруктів, яких практично не дістати взимку або восени.

У Центрі громадського здоров’я підготували список з 10 корисних сезонних овочів, які обов’язково варто включити до раціону.

Буряк

Час коренеплодів тільки починається. Буряк ще не має своєї характерної щільної структури, сповнений солодкого соку і, звісно ж, пахне землею, через що деякі намагаються уникати буряку у своєму раціоні. Даремно. Буряк, завдяки високому природному вмісту калію й нітросполук, є чудовим засобом для профілактики серцево-судинних захворювань і для нормалізації тиску. Його не обов’язково відварювати, натертий на великій тертці або порізаний соломкою буряк смакує з часником і свіжою зеленню. Заправте страву корисною рослинною олією, додайте трохи лимонного соку, і ви отримаєте чудовий літній салат.

Також сік буряка можна додати у ваш домашній лимонад. Червоний пігмент буряків-беталаїн – має протизапальну, антиоксидантну дію, надає позитивний ефект при метаболічних, серцево-судинних і шлунково-кишкових захворюваннях.

Солодкий перець

Сезон для солодкого перцю триває з липня до вересня. Тож, пора активно включати його у своє меню. Перець є джерелом вітаміну А, С, Е і вітаміну В6. Зрілий солодкий перець містить у 6 разів більше вітаміну С, ніж лимон. А в червоному й жовтому перці вміст провітаміну А (каротину) такий же, як у моркві. Деякі сорти перцю містять пекучу речовину капсаїцин, що має протизапальну, болезаспокійливу й онкопротекторну властивість.

Солодкий перед добре підходить до різних страв – овочевих рагу, соте, салатів, поєднується з іншими овочами й м’ясом.

Морква

Хоча морква доступна цілий рік, зараз вона особливо смачна. Вирушаючи із сім’єю відпочити на природу, візьміть із собою ці коренеплоди, як легкий перекус. Морква не тільки джерело мікроелементів, а також багата вітамінами. А ще, морква, як і буряк, багата фолатами, які необхідні дітям і вагітним жінкам. Морква є одним із лідерів за вмістом провітаміну А, необхідного нам для гарного зору, міцного імунітету і здорової шкіри.

Кукурудза

Навряд чи доведеться вмовляти вас з’їсти качан кукурудзи. Кукурудзяні зерна багаті на вітаміни: РР, Е, D, К, вітаміни групи В (В1, В2), а також аскорбінової кислоти. А ще на цінні мінеральні речовини: солі калію, кальцію, фосфору, заліза й магнію, а також мікроелементи: нікель і мідь. Але головне – кукурудза є джерелом клітковини, корисної для нашого травлення.

Відварюйте кукурудзу, додавайте спеції і масло та насолоджуйтеся смаком літа.

Огірки

Огірки радують нас своїм хрумтінням і втамовують спрагу. А як вони пахнуть! Огірки – прекрасний перекус, якщо ви рушаєте на прогулянку в спеку: вони можуть притупити відчуття голоду, втамувати спрагу, та водночас наситити корисними вітамінами та мінеральними речовинами. Огірок містить аскорбінову, фолієву й пантотенову кислоту, а також інші вітаміни та біологічно активні речовини. Хрумтіть на здоров’я!

А ще огірки можна використовувати не тільки як гарнір або в салатах. Ви можете додати сік огірка у свій лимонад. У поєднанні з цитрусами, огірок додасть напою свіжий смак і аромат.

Молода квасоля

Ми говоримо не про стручкову квасолю, а саме про молоді плоди квасолі. Квасоля багата білками, вітамінами й мінеральними речовинами. Ви можете готувати лобіо, додавши до квасолі свіжі помідори, прянощі й ароматні трави, або використовувати її в супах, салатах, м’ясних і овочевих стравах.

Для підтримки молодості і здоров’я, принаймні половина білків у вашому раціоні повинні бути рослинного походження. Саме квасоля є джерелом рослинного білка.

Молода картопля

Хоч традиційно картоплю розглядають як вуглеводну їжу, літню молоду картоплю відносять до крохмалистих овочів. У ній менше вуглеводів і більше води, ніж у зрілій осінньо-зимовій картоплі, її шкірка, багата вітамінами й мікроелементами, ще досить тонка і ви можете готувати картоплю різними способами, щоби не втрачати її корисні властивості. Молода картопля смакує відвареною з зеленню, запеченою, грильованою або тушкованою з іншими літніми овочами.

Помідори

Помідори влітку кардинально відрізняються від тих червоних кульок, які ми купуємо в супермаркеті взимку. Крім високого вмісту провітаміну А, вітаміну С та інших вітамінів, помідори містять особливу корисну речовину – лікопін, що є антиоксидантом і здатний знижувати ризик розвитку раку. Ця речовина стає більш доступною, якщо помідор піддати термічній обробці.

Тому смакуйте помідори не тільки у свіжому вигляді, а і додавайте їх у свої супи, соуси й овочеві рагу – вони стануть ще корисніші.

Цибуля

Хоч поки що ніхто не придумав спосіб нарізання цибулі без сліз, страждання з лишком окупаються пряним смаком і корисністю цього овочу. Їй притаманні антиоксидантні, протизапальні та імуномодулюючі властивості. Цибуля багата на вітамін С, мінеральні речовини. Додавайте цибулю у свою їжу у свіжому й термічно обробленому вигляді.

Баклажани

Баклажани будуть радувати нас своїм неповторним смаком до осені. Середина літа – час включати їх у своє меню. Окрім вітамінів і мінеральних сполук, у баклажанах високий вміст поліфенолів. Вони корисні для серцево-судинної системи людини, перешкоджають розвитку діабету, знижують ризик розвитку раку і зміцнюють імунітет. Також сирі і відварені баклажани мають виражений антибіотичний ефект.