Вінничан попередили про небезпечні продукти: в лососі та креветках виявили патогенні мікроорганізми, а в соусах — сальмонелу

34 Новости Винницы

Фахівці Держпродспоживслужби, після перевірки одного з ресторанів виявили невідповідність продукції ДСТУ. В соусах «Манго-чілі» та «Спайсі Гедза» сальмонела, а у філе лосося і заморожених креветках – токсичні мікроорганізми (КМАФАнМ). Встановлено, що виробником вищезазначених харчових продуктів є ТОВ «Мостард» (м. Київ, вул. Академіка Білецького, 34).

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області закликає вінничан інформувати у разі встановлення поширення продуктів.

За результатами здійснення позапланового державного заходу спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області та позапланового відбору зразків харчових продуктів в ресторані «Якіторія» (м. Харків) виявлено невідповідність ДСТУ EN 12824:2004:

  • у соусі «Манго-чілі» дата пакування 12.06.2021 за показником Salmonella в 25 г, партія вагою 1,532 кг.;
  • у соусі «Спайсі Гедза» дата пакування 14.06.2021 за показником Salmonella в 25 г, партія вагою 4,07 кг

Невідповідність ДСТУ 8446:2015 у рибі лосось філе на шкірі дата пакування 14.06.2021 за показником КМАФАнМ, КУО (токсичні мікроорганізми – ред.) в 1 г, партія вагою 17,564 кг.

«В ході позапланового заходу встановлено, що виробником вищезазначених харчових продуктів є ТОВ «Мостард» (03126, м. Київ, вул. Академіка Білецького, 34).

Необхідно додати, що нарізання і фасування ковбасних та копчених м’ясних виробів, маринування і фасування м’яса птиці, нарізання і фасування лосося філе на шкірі здійснюється також цим суб’єктом підприємницької діяльності без отримання експлуатаційного дозволу», — зазначено в повідомленні.

Також, було виявлено невідповідність ДСТУ 8446:2015 у креветках заморожених, виробник — М/с Мегаа Мода ПВТ, ЛТД, Шрірам, Хануман Гейт, Реніхаті, Амта Роуд, Вілл&П.О. Ісламур, Ховрах, Колката-711401, Вест Бенгал, Індія, Номер заводу: 1328, Імпортер: ТОВ «А*Стар», вул. Чигоріна, 49, офіс 12, м. Київ, Україна, 01042 дата виробництва 23.11.2021 за показником КМАФАнМ, КУО в 1 г (експертний висновок №000154 д.к./21 від 23.06.2021).

«Об’єктами, з діяльністю яких, ймовірно, пов’язано виникнення спалаху, також може бути мережа ресторанів «Якіторія» та «Мафія», — повідомили в Держпродспоживслужбі.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини.

У разі встановлення поширення харчового продукту, необхідно негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info