В краєзнавчому музеї розповіли про студентське життя Вінниці століття тому. Архівні фото

46 Новости Винницы

До Тетяниного дня, 25 січня, який також пов’язують з Днем студента на теренах, колись підвладних Російський імперії та Радянському Союзу, у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї розповіли про студентське життя Вінниці століття тому. А саме: про Вінницьке реальне училище – колись найбільший навчальний заклад Вінниці, та студентське дозвілля тих років.

Детально історію закладу опублікували на фейсбук-сторінці музею.

Як розповідають фахівці, реальне училище було переведено до Вінниці в 1889 році з Могилева-Подільського. Шестикласний навчальний заклад розмістився в кінці вулиці Поштової (нині Соборна) у двоповерховому будинку, спорудженому 1888 року за проєктом архітектора Київського навчального округу Миколи Чекмарьова. Кошти на будівництво надав тоді заможний купець Цаль Вайнштейн, сподіваючись, що в реальному училищі будуть навчатись і єврейські діти. Він мріяв бачити цей будинок як пам’ятник про передчасно померлого сина — студента Петербурзького політехнічного інституту.

«У перший навчальний рік в училищі нараховувалось 150 учнів, однак їхня кількість постійно зростала, зокрема в 1897 році було вже 282 учні. Здобували освіту переважно вихідці з дворян, чиновників, купецтва, адже для нижчих суспільних верств перепоною була плата за навчання – 50 руб. на рік, а також відсутність у потенційних абітурієнтів необхідної початкової підготовки.

В реальному училищі вивчали математику, фізику, малювання, креслення та каліграфію, закон Божий, географію, історію, російську, німецьку та французьку мови. На початку ХХ ст. тут відкрили сьомий спеціальний клас, вихованці якого готувалися до вступу в технічні вузи, а також на природничо-математичний чи медичний факультети університету», – розповідають в музеї.

Тогочасне навчання важко було назвати легким та безтурботним. За неуспішність учнів могли залишити на повторний курс. Окрім того, щонеділі вони зобов’язані були відвідувати церкву. Але попри складність програми реального училища і вимогливість його викладачів, учні з ентузіазмом бралися до позакласних занять.

Як розповідають в музеї, популярним центром дозвілля вихованців реального училища був гурток «Спорт», організований навесні 1910 р. вчителем малювання В’ячеславом Коренєвим на островах Бугу.

«Там знаходилися причал для човнів, великий і малий басейни, трамплін, кегельбан, крокет, гімнастичний майданчик. «Спорт» утримувався за батьківську плату (2–3 руб. за кожного учня) і пожертви багатих поміщиків. Щороку восени влаштовувались офіційні змагання з плавання та греблі, а для менших вихованців із греблі в дерев’яних коритах», – розповідається в дописі музею.

На сьогодні у стінах колишнього реального училища розміщується Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ. Сам будинок називають одним із кращих зразків забудови Вінниці кінця XIX століття.

7-й клас на уроці природознавства. В середньому ряду за третьою партою – Георгій Брілінг. 1915 р. Світлина з фондів Державного архіву Вінницької області

Сторінка з альбому Вінницького реального училища, 1915 р. З фондів ВОКМ

Гурток «Спорт», 1910 р. Світлина з фондів Державного архіву Вінницької області

Нагадаємо, раніше ми підготували репортаж з використанням архівних фото: як виглядали вулиці Вінниці в минулому та як виглядають сьогодні.