У Вінницькій облраді ухвалили Програму підтримки та розвитку галузі охорони здоров’я до 2025 року

25 Новости Винницы

26 лютого на черговій 5-й сесії Вінницької облради, депутати ухвалили обласну програму «Підтримка та розвиток галузі охорони здоров’я Вінниччини» на 2021-2025 роки». Для реалізації усіх заходів, які передбачили до 2025 року, необхідно майже 392 мільйони гривень.

Про це йдеться на сайті Вінницької обласної ради.

Один із пунктів нової медичної програми – створення центру трансплантології в рамках пілотного проекту на базі Вінницької обласної клінічної лікарні ім. Пирогова та закладів охорони здоров’я області. І це – серед пріоритетних напрямів Програми.

Враховано також, що у 2020 році змінені підходи до фінансування вторинного та третинного рівнів медицини, відповідно такі заклади мають отримати підтримку з обласного бюджету. Тож серед пунктів Програми – підтримка заходів, які не фінансуються коштом коштів Національної служби охорони здоров’я.

Окремо у документі передбачені заходи щодо готовності закладів охорони здоров’я до приймання та лікування хворих на COVID-19. Зокрема – виплати медичним та іншим працівникам лікувальних установ, які захворіли на COVID-19. Передбачено, що сума такої разової допомоги складе 10 тисяч гривень. Порядок цих виплат ще має розробити департамент охорони здоров’я облдержадміністрації.

Також у програмі закладено 4 млн грн на закупівлю кисневої станції (газового концентратора високої потужності), яка виробляє медичний кисень з повітря. Як наголошував голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, це дасть можливість не бути «прив’язаним» до постачання, адже перебої в цьому плані уже почалися.

«Моя позиція – програма необхідна області. Нині, у період коронавірусного загострення, ми маємо забезпечити повне та безперебійне фінансування галузі.

Це – головне. Серед пріоритетів, закладених у програмі – закупівля медикаментів, затратних матеріалів та виробів медичного призначення (в тому числі й кардіо вироби), лікування та профілактика серцево-судинних захворювань, підтримка педіатричної та неонатальної допомоги, розгортання ще 80 «ковідних» ліжок на базі обласної інфекційної лікарні», – прокоментував голова обласної Ради Вячеслав Соколовий.

Фоторепортаж чергової сесії Вінницької облради, на якій був присутній Разумков – дивіться ТУТ.