У Вінниці розповіли про розробку єдиного музейного простору в регіоні

17 Новости Винницы

29 січня під час сесії Вінницької обласної ради ухвалили рішення про визначення музею Чайковського та фон Мекк в Браїлові філією обласного краєзнавчого музею. Загалом, це вже сьома філія музею в регіоні.

Як зазначив 1 лютого під час пресконференції заступник голови Вінницької обласної Ради Ігор Івасюк, це дає можливість зробити серйозний крок до створення єдиного культурного музейного простору в регіоні.

На сьогодні Вінницький обласний краєзнавчий музей має сім філій: «Музей композитора М. Д. Леонтовича» (с. Марківка); «Музей Батозької битви» (с. Четвертинівка); «Музей Великого Українця Михайла Грушевського» (с. Сестринівка); «Історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв нацизму» (смт Стрижавка, Урочище «Кемпінг»), відомий як Ставка Вервольф; «Музей Мужніх» (м.Вінниця); «Музей історії авіації та космонавтики (смт Вороновиця), «Меморіальний музей П. І. Чайковського і Н. Ф. фон Мекк» в Браїлові.

Посадовець зазначає: після того, як музей Чайковського і фон Мекк в Браїлові став філією обласного краєзнавчого музею, наступний крок – проведення частини традиційного фестивалю. В цьому році це вже буде XVIIІ-ий фестиваль.

Але музей є не лише локацією для фестивалю, а й має неймовірну кількість цікавих експонатів.

«Та колекція музею є унікальною. Це понад 3 500 одиниць основного фонду, 800 елементів допоміжного фонду. Там є особисті речі і фон Мекк, і Чайковського. Ми знаємо, що всесвітньовідомий твір «Средь шумного бала» був написаний саме в тому палаці, де зараз заснований музей Чайковського. На сьогодні стан музею потребує і наукового підходу, і експозиційного. І елементарних ремонтних робіт. Для того, щоб запустити туристів до нього, потрібен хоча б косметичний ремонт і велика кропітка робота науковців краєзнавчого музею над створенням сучасної експозиції», – розповіла в ході пресконференції керівниця управління культури та мистецтв ОДА Ольга Дернова.

В області також, попри економічну кризу, збільшили чисельність працівників галузі культури.

«Ця додаткова чисельність дає нам можливість реалізувати спільний проект разом з містом Вінницею щодо створення Музею Мужніх. Це теж буде філія краєзнавчого музею. Відповідно, було виділено близько 12 мільйонів гривень з міського бюджету – як вклад міста в те, щоб цей музей створити. А вже наукову та методичну складову, експозиційну – цим займатимуться науковці нашого краєзнавчого музею. Аби зробити цю експозицію і цікавою, і сучасною. Відкриття Музею Мужніх заплановано на наступний рік. Фінансові можливості обмежені, а об’єм робіт – досить великий», – додає Ігор Івасюк.

За словами посадовця, в регіоні є ще один музей, який не входить в структуру краєзнавчого музею, але він теж є родзинкою для міста й області.

«Це наш Вінницький музей української марки, який теж отримає свій розвиток, адже на сьогодні експозиція складає всього 15% від того фонду, який музей має. Там дуже є цікаві, рідкісні та цінні марки. Адже марка відображає долю історії країни, яка її випускає. Наскільки складна та важка доля України, такою ж є історія і цих марок. Це єдиний такий музей у світі», – додає заступник голови обласної ради.

Наостанок Ігор Івасюк розповів, що Вінниччина – унікальний регіон в культурному плані. Лише клубних закладів в області близько 700. І це найбільша кількість в Україні.

«Це і надбання, але й виклик. Адже клуб в селі – це і бібліотека, одночасно, і гуртки самодіяльності, а іноді – і невеличкий музей», – каже посадовець.

Нагадаємо, під час пресконференції розповіли про розробку єдиного електронного музейного квитка, святкування 150-ї річниці з дня народження Лесі Українки та плани влаштувати фестиваль електронної музики в метеоритному кратері в Іллінцях.