У Вінниці на 5000 кавових стаканчиках відтворять проєкт «Маскування» Олександра Никитюка. Фото

65 Новости Винницы

З 28 березня в одній з кав’ярень Вінниці стартує акція-виставка АРТ-проєкту «Маскування». На 5000 паперових стаканчиків нанесуть зображення 21 одної маски, які створив з пап’є-маше місцевий художник Олександр Никитюк. Як він сам стверджує, концепція проєкту зародилася ще за рік до початку пандемії, коли він був в Африці. А сьогодні має особливий сенс.

«Коли був у Африці (у Кейптауні разом з Тетяною Хорн на 10-поверховій будівлі намалювали маяк з Херсонесу), відвідав музеї та сувенірні крамниці, звернув увагу на тамтешні ритуальні маски. Вони мене вразили. Відтоді і народилося «Маскування». Я почав створювати з пап’є-маше маски з європейськими рисами обличчя, але розмаював їх африканськими орнаментами. Встиг презентувати у кількох країнах та в Україні. Аж тут пандемія. І тому проєкт почав нести вже зовсім інших характер. За перший місяць карантину я створив 21 маску. На яких вже є захисні маски», — розповів Олександр.

Нинішній етап проєкту буде проходити у незвичному режимі. Експонати оглянути замовивши каву.

«Маски будуть розвішані у кав’ярні. Всі бажаючі зможуть не просто їх подивитись та оцінити, а намалювати маску самостійно. Для цього на столиках залишимо папір, олівці, фарби з пензликами. Або намалювати її кавою. А коли будуть замовляти каву, зображення моїх експонатів вже нанесли на п’ять тисяч паперових стаканчиків. І навіть, якщо посилять карантин, напої можна замовити на винос. Хоч додому, де можна намалювати свою маску. Пізніше визначимо найкращу роботу. Правда, ще не вирішив, який буде приз. Але, це не проблема», — зауважує Никитюк.

Зауважимо, виставка «Маскування» Олександра Никитюка довгострокова. Роботи можна буде побачити в одній з мереж кав’ярень у центрі Вінниці.