У Вінниці анонсували ювілейний Міжнародний пленер «Кращий художник – 2021». Фото

24 Новости Винницы

У Вінниці 5 лютого анонсували старт ювілейного Міжнародного мистецького пленеру «Кращий художник/The Best artist – 2021». Проект планують цьогоріч організувати з 12 по 26 серпня у Києві, на Вінниччині та Житомирщині, а на участь вже зголосилися митці з США, Китаю, Польщі, В’єтнаму, Індії, ОАЄ, Грузії, Молдови, Франції, Вірменії, Таджикистану та інших. Цього ж дня в Арт-галереї «Інтершик» закрили виставку, присвячену минулорічному пленеру.

«Сьогодні офіційне закриття четвертої виставки «Кращий художник/The Best artist» та оголошення п’ятого пленеру. Буде підбиття підсумків, каталоги, подарунки, спілкування, торт. Сюди були запрошені ті люди, які мають пряме відношення до цього проекту. Буде оголошення нових правил, нових локацій, які будуть в цьому році.

Минулого року в пленері взяли участь 32 художники, також 16 долучилися онлайн. Тому що не дав COVID можливості приїхати. Приїхали сюди представники США, Китаю, Азербайджану. Художники малювали на 8 локаціях Поділля та в Житомирі. В цьому році в нас географія трішки розшириться, зміщуються з Вінниці, область буде задіяна. Широко буде представлено Київ, Житомир, можливо, Чернігів, можливо, Івано-Франківськ. Зараз розмовляємо з міськими головами цих міст», – розповів народний художник України, голова громадської організації «Кращий художник/The best artist» Володимир Козюк.

За словами митця, кількість учасників цьогоріч залежатиме від бюджету проекту.

«В нас бюджет складний, і це взаємодія як з обласною адміністрацією, так і з меценатами. Будем бачити своє фінансове наповнення, і відповідно братимемо людей», – додає Володимир Козюк.

Попередньо цьогорічний пленер запланували провести з 12 по 26 серпня, але, залежно від епідемічної ситуації з COVID-19, ці дати можуть змінити.

На урочисте закриття виставки робіт минулорічного пленеру та оголошення наступного завітав також голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

«Я справді дуже радію з того, що професіонали такого високого рівня вже вкотре збираються на нашій рідній Вінниччині, завдяки справжньому патріоту нашого краю Володимиру Козюку. Це колосальна робота, адже на мистецький пленер приїжджають художники з усієї України та зарубіжжя і залишають на своїх полотнах частинки Вінниччини. Впевнений,що ми й надалі будемо підтримувати такі пленери», – зазначив очільник області.

Цьогоріч, відповідно до умов конкурсу, для участі в пленері професійні художники (віком від 16 років) з 15 січня до 4 березня 2021 року мають подати заявку на електронну адресу info@thebestartist.info. До заявки необхідно додати: фото 5-10 робіт, а також резюме. Крім того, конкурсанти мають відзняти відео, на якому буде відображено процес написання однієї з надісланих робіт з натури. Таким чином учасникзасвідчує своє авторство поданої роботи (учасників минулих конкурсів ця умова не стосується).

Після того, як конкурсанти отримають підтвердження своєї участі у проєкті, розпочнеться другий тур. Він проходитиме з 5 березня по 20 березня 2021 року. На основі надісланих заявок журі обиратиме 20-30 художників, які братимуть участь у пленері. Журі залишає за собою право збільшити кількість учасників пленеру, враховуючи фактичну кількість заявок та рівень майстерності поданих робіт.

Усі твори оцінюватиме журі, до складу якого входять провідні українські та світові художники, мистецтвознавці, представники організаторів та партнерів пленеру. Засідання журі закриті. Прийняття рішення журі відбувається шляхом відкритого голосування, затвердженого протоколом. Рішення журі остаточні й перегляду не підлягають.

Організатори пленеру забезпечують учасникам якісне проживання, харчування, художні матеріали, екскурсії та розваги. За умовами конкурсу пленеристи обов’язково мають передати три роботи, з авторським правом на них, у фонд проєкту «Кращий художник / The Вest artist» – для меценатів та потреб оргкомітету. За результатами пленеру буде виданий каталог, який представлятиме як учасників проєкту, так і меценатів.

Нагадаємо, в серпні минулого року на Вінниччині відбувся четвертий Міжнародний мистецький пленер «Кращий художник 2020». Під час пленеру в місті організували флешмоб та пропонували вінничанам фотографуватися з художниками під час їхньої роботи. Згодом стало відомо, хто став переможцем.

5 січня цього року відкрили виставку робіт учасників пленеру «Кращий художник 2020».

Більше фото — у слайдері