У лісах Вінниччини живе 25 котів занесених у Червону книгу

55 Новости Винницы

За офіційними даними в угіддях лісгоспів Вінниччини мешкає 25 лісових котів. Цьогорічний облік цих диких тварин зафіксував їх у лісах Чечельницького лісгоспу, другий рік поспіль — у Хмільницькому лісгоспі та вперше за останні роки — у Гайсинському.

Про це повідомляє Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства.

«Харчуються вони в основному птахами, гризунами. За зовнішніми ознаками відрізняються від домашнього кота, мають характерне забарвлення, досить великий розмір тіла, а ще більш виражені зуби-ікла. Довжина тіла до 90 см, а хвіст – коротший і притуплений, покільцьований кількома темними смугами. Очі має блакитні або сірі. Відрізняються за забарвленням лісові коти й очеретяні коти», — пояснюють там.

Ласують ще комахами і навіть зміями. За добу можуть з’їдати 10 і більше гризунів.

«Селиться лісовий котик у глухих дубових, дубово-грабових, букових і мішаних лісах, в очеретяних заростях, у чагарниках. Найчастіше оселю лаштує у дуплах дерев, кореневищі, старих норах тварин, навіть на купах залежаного хмизу, вистилаючи кубло травою, листям, пухом птахів», — зауважують лісники.

Загалом науковці називають кілька причин, через які може зменшуватися кількості цього виду, серед яких меліорація земель, активна сільськогосподарська діяльність людини, густота населених пунктів.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info