У Ладижинському коледжі готуватимуть фахівців, використовуючи базу МХП: з ВНАУ підписано договір про співробітництво

41 Новости Винницы

У приміщенні Вінницького національного аграрного університету 24 лютого відбулося підписання угоди про співпрацю закладу з «Вінницькою птахофабрикою», яка входить до агрохолдингу МХП. Документом передбачається, що студенти Ладижинського фахового коледжу, який є структурним підрозділом ВНАУ, перші два роки навчання здобуватимуть теоретичні знання, а наступні два роки – максимально зануряться у робочі процеси на потужностях холдингу. Дуальний варіант освіти дозволить закріплювати здобуті на заняттях знання на виробництві, де частина випускників згодом і працевлаштується.

Такий тренд як поєднання теоретичних знань з практикою на підприємстві, яке є лідером у галузі, використовується на Заході. У ВНАУ та МХП вбачають перспективу у запровадженні дуальної форми здобуття освіти. Фахівцям агрохолдингу й університету потрібно лише узгодити зміни до програм та підлаштувати навчальний процес до вимог виробництва.

«За формальним кроком підписання договору стоїть титанічна праця, адже далі від нас очікують серйозних результатів. Ми долучаємо когорту молоді, яка одержить відповідні навики, знання, реалізує вміння працювати на виробництві, і буде нести ідеологію, яка закладена у цьому договорі», — зазначив під час підписання ректор ВНАУ Віктор Мазур.

Він підкреслив, що матеріальна база у виробничій сфері сьогодні розвивається доволі швидко. І вона випереджає те, що можуть дозволити собі навчальні заклади.

«Тому бачення і президенту університету Григорія Калетника, і колективу, і студентства лише у поєднання зусиль у підготовці кадрів. Дуальна освіта дозволить створити справжнього фахівця для аграрного сектору України», — додав Віктор Анатолійович.

Заступник голови правління МХП з корпоративної соціальної відповідальності Ігор Лещенко зазначив, що для агрохолдингу це є соціальним проєктом у першу чергу для жителів Ладижину, адже після закінчення школи у багатьох виникає питання влаштування подальшої долі.

«Більшість молоді виїжджає. У місті хлопці та дівчата не знаходять для себе альтернативи. Нинішні тенденції вказують на те, що у рослинництві потрібно менше робочої сили. Попри це є попит на трудові резерви у переробній галузі. Тому спільно крок за кроком ми рухатиметься у напрямку залучення студентів саме на наші підприємства. Більш того, згодом ми нашу співпрацю зможемо розширяти, залучаючи на практику студентів, які здобувають вищу освіту», — підкреслив Ігор Васильович.

Директор Ладижинського коледжу Олег Цуркан розповів, що у закладі навчається 1,1 студентів на денній формі, а по трьом спеціальностям також готують і студентів-заочників.

«В нас вже є досвід співпраці з МХП. За підтримки підприємств холдингу наші спортсмени їздили на змагання, де виборювали призові місця. «Вінницька птахофабрика» організовувала екскурсії на виробництва. І ми дуже зацікавлені у подальшій більш тісній співпраці. Я вважаю доречним навіть аудиторії у стилі МХП зробити, щоб студенти щодня бачили світлини з підприємства», — запропонував Олег Васильович.

Окрім цього, представники МХП і ВНАУ обговорили плани на майбутнє, зокрема окреслили потребу у «пристосуванні» навчальної програми під запити виробництва та домовилися плідно та у стислі терміни – протягом найближчих місяців – практично узгодити всі потенціальні питання дуальної освіти.ф