Трудова міграція: вінничани розповіли про умови роботи за кордоном під час карантину

43 Новости Винницы

За даними Світового банку, Україна – найбільший одержувач переказів у Європі. Більше того, наша держава є один із лідерів континенту за кількістю працездатного населення, що працює не на батьківщині. Попри пандемію в Україні кількість охочих, які готові їхати за кордон не змінилась. Щоправда, карантині обмеження вели низку правил. Відтак, наявність негативного тесту та двотижнева обсервація стали обов’язковими для українських заробітчан. Журналісти дізнались, чи змінився попит на ринку праці.

Ні пандемія, ні обов’язкова двотижнева обсервація вінничан не лякають. Відсутність високооплачуваної роботи змушує молодь шукати кращої долі за кордоном. В’ячеслав один із тих, хто вирішив їхати до Польщі у місто Варшава. Хлопець отримав запрошення від роботодавця працювати пакувальником посилок. Уже оформив пакет документів та чекає початку літа.

«Ринок праці Польщі похитнувся і став не на користь українців, тому що поляки так само їздять на заробітки в інші країни, а в період пандемії так само повертаються. І їм обмежують працю. Тому для українців стало важче знайти роботу. Місця де раніше працювали українці, тепер працюють поляки», — розповідає директор агенції праці Руслан Ящук.

Працює різноробочим на будівництві стоянки для автомобілів і вінничанин Іван. Хлопець перебуває у місті Вроцлаві уже три місяці. Розповідає, без запрошення на роботу на кордоні не пустять.

«Для перетину кордону потрібно мати закордонний паспорт і візу, або запрошення на роботу, тест на ковід по бажанню. Адже з 30 березня Польща увела обов’язковий карантин, тому, якщо є тест все одно треба сидіти на обсервації 10 днів. Для цього на польському кордоні беруть твої дані, а саме: номер телефону, бажано польський, бо на український не приходять повідомлення, які надалі будуть приходити, як будеш сидіти на карантині. Але можна вказати український, якщо не має польського, просто потім потрібно дзвонити на гарячу лінію і змінити номер, сімку вже купуєш в Польщі за 5 злотих», — розповідає Іван.

Заробітчанин наголошує, потрібно вказати адресу, де будеш відсиджуватись на карантині. Після прибуття завантажити програмку і реєструвати польський номер, на який буде кожен день приходити завдання, а саме — визначити геолокацію, сфотографуватись та відправити на сервер. Повідомлення надсилають 2 рази на день, виконати їх потрібно впродовж пів години.

Найактивніше наші заробітчани їздять до ближніх країн Європи, а саме в Польщу, Чехію, Литву, Німеччину.

У агенції по найму запевняють, заробітна плата у країнах не змінилась:

  • Польща — середня зарплата 700/1000 дол.;
  • Чехія – 1200/1400 дол.;
  • Німеччина – 1500/1700 дол.

Найактуальніші вакансії залишаються сезонні роботи на фермах, м’ясокомбінатах, складах інтернет-магазинів, заводах, фабриках та будівництві.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

, фото з мережі Інтернет