Термінова зустріч! Зеленський готовий – потрібно діяти. Путін зблід – вже у квітні : країна на ногах!

288 Новости Винницы

Президент України Володимир Зеленський у разі двосторонніх зустрічей з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном обговорюватиме значно ширше коло питань, ніж у рамках “нормандського формату”. Також він попросить лідерів Франції та Німеччини вплинути на Росію, щоб вийти з глухого кута на переговорах.

Про це в ефірі телеканалу “Україна 24” розповів ексміністр закордонних справ Костянтин Грищенко, коментуючи слова Зеленського про готовність до двосторонніх переговорів з кожним із учасників “нормандської четвірки”.

“Такі зустрічі не можуть бути альтернативою зустрічі “нормандської четвірки”, бо зовсім інша динаміка, інші питання. Крім питань, які обговорюються в межах “Нормандії”, якщо буде двостороння зустріч, там, звичайно, буде обговорюватися широке коло питань”, – зазначив Грищенко.

Він додав, що зустрічі Зеленського з колегами “не дуже часто відбуваються у зв’язку з цілою низкою перешкод, перш за все пандемією, але є й інші, які не дозволяють концентруватися нашим партнерам на питаннях, важливих для України”.

“Якщо ж відбудеться зустріч з канцлером Німеччини і президентом Франції, я думаю, обговорюватиметься предметніша підтримка України на всіх можливих майданчиках і заклики використовувати вплив, який вони мають, для того, щоб переконати Росію, що в її інтересах шукати активні можливості, щоб знайти вихід з теперішньої ситуації”, – сказав ексміністр.

Раніше перший президент України Леонід Кравчук в ефірі телеканалу “Україна 24” розповів, чи може Володимир Зеленський зустрітися з Володимиром Путіним.

“Різні думки є з цього приводу, мовляв, з Росією нема про що говорити. Я вважаю, що коли йдеться про такі питання як війна, мир, життя і смерть, коли йдеться про суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України, потрібно обов’язково зустрічатися і домовлятися. Принаймні стане ясною позиція того, з ким ти зустрічаєшся. Вона буде оприлюднена. Будь-які маніпуляції тоді відходять на задній план. Все інше тоді стає другорядним, головне – досягти мети”, – заявив Кравчук.

Перший президент вважає формат зустрічі Зеленський-Путін реально можливим.

“Питання – формат, тема зустрічі. Це мають готувати міністри закордонних справ… Якщо така зустріч буде підготовлена і Путін погодиться, і Зеленський з порядком денним погодиться, тоді зустріч має відбутися”, – пояснив він.

Водночас, Кравчук нагадав, що двосторонні переговори з учасниками нормандського формату можливі тільки якщо не відбудеться зустріч лідерів “нормандської четвірки”.

“Це буде, якщо відмовляться від зустрічі. А я знаю, що зараз йде велика робота на рівні політичних радників, де бере участь Єрмак, радник Путіна Козак та інші. Вони якраз і вирішують це головне питання – зустріч на найвищому рівні. Планується десь мабуть на квітень, але як воно буде насправді, сказати важко, тому що передбачити діяльність або позицію Росії дуже складно. Вона змінюється буквально щодня”, – сказав він.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив про готовність зустрітися з лідерами нормандської четвірки “з кожним окремо”, якщо зустріч в “нормандському форматі” не відбудеться.