«Тарифний» протест: під стінами міськради зібралися близько сотні вінничан через зростання цін на «комуналку». Фото

31 Новости Винницы

24 січня біля Вінницької міської ради зібралися близько сотні протестувальників. Люди вкотре вийшли на протест через підвищення тарифів на газ та скасування пільг на електроенергію. Попри те, що нещодавно Уряд знизив ціни на газ, а міський голова повідомляв, що до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду не підвищуватимуть, люди залишились незадоволеними. Кажуть ‒ цього недостатньо.

На мітинг протестувальники вийшли з плакатами «Ні тарифному геноциду», «Газ народу, посередників геть», «Спочатку європейські зарплати, потім європейські тарифи» тощо. Серед мітингарів ‒ чимало людей похилого віку. Літні вінничани бідкаються: як сплачувати 2 900 гривень за комуналку з пенсією в 1 700 гривень?

До акції протесту також долучилися представники руху «SaveФОП», які також незадоволені збільшенням тарифів.

Попри те, що під стінами міської ради зібрався чималий натовп протестувальників, у вихідний день до мітингарів ніхто з представників міської влади не вийшов. Тому присутні під час мітингу підписували звернення до Президента та Прем’єр-міністра, яке планують передати завтра, 25 січня, до міської ради. Серед протестувальників сподіваються, що це звернення в міській раді зачитають під час найближчої сесії 29 січня, проголосують за нього та направлять до відповідних органів.

«Ситуація, спричинена високими тарифами на природний газ та відміною пільгових кіловат на електроенергію для населення, викликала обурення та напругу. Мешканці Вінниці та всієї України стурбовані підняттям цін на «комуналку». Зважаючи на те, що світова пандемія, введення карантину, а тепер і локдаун привели до значного зменшення заощаджень у громадян та зменшення рівня доходів, сплачувати комунальні послуги за новими тарифами буде вкрай складно. В деяких випадках ‒ неможливо. Щоб бути почутими, люди виходять на мітинги по всій країні. Політика НАК «Нафтогаз України» щодо сформованих тарифів є абсолютно необґрунтованою. Адже для цього немає жодних передумов. В листопаді 2020 року ціни на газ для населення зросли на 34% і склали 6,33 грн за кубометр. В січні 2021 року ціна зросла ще на 14% і на сьогодні становить 7,22 грн. Без вартості доставки. Таке зростання цін на «комуналку» створює непомірно складні умови для оплати тарифів та тягне за собою здорожчання усіх товарів та послуг для населення», ‒ йдеться в зверненні.

Окрім того, мітингувальники незадоволені тим, що змушені платити за транспортування газу. В зверненні зазначається, що проектну документацію, матеріали та підключення до мереж люди оплачували власними коштами. Тому і не розуміють, чому мають платити за транспортування по власних мережах. До того ж, платити навіть тоді, коли газом не користуються. В зверненні йдеться про те, що вимагання платити за транспортування газу суперечить закону України «Про захист прав споживачів», оскільки не можна оплачувати послуги, які не надані.

«Враховуючи вищесказане, керуючись Конституцією України, вимагаємо:

  • скасувати заплановане зростання вартості газу для населення та встановити справедливий тариф для населення та газорозподільчих товарів;
  • повернути «перші 100 кіловат» за пільговою ціною для населення та знизити ціни на електрико понад пільгові 100 кіловат;
  • повернути газотранспортні системи у власність громад та скасувати плату за транспортування газу;
  • заборонити будь-які підвищення комунальних тарифів для населення під час пандемії;
  • результат розгляду даного звернення та вжиті заходи просимо повідомити публічно в установленому законом терміні», ‒ зачитав присутнім звернення власник магазинів побутової техніки «БМП Техніка» та колишній депутат міської ради від ВО «Свобода» Володимир Базелюк.

Більшість мітингарів подібне формулювання звернення підтримала.

Варто зазначити, що в міністерстві соціальної політики напрацювали проект, за яким, в разі його затвердження, окремим категоріям споживачів електроенерії виплачуватимуть компенсації.

«Міністерству енергетики і Міністерству соціальної політики — надання методичних роз’яснень щодо виконання цієї постанови у частині їх повноважень», ‒ йдеться в проекті рішення Уряду.

Нагадаємо, 14 січня на мітинг вийшли підприємці. Окрім вимог дати їм можливість працювати, тоді мітингарі також протестували через підвищення тарифів.

Більше фото — у слайдері