Сонячна енергія та Зелений тариф: переваги та екологія

71 Новости Винницы

Сонячні електростанції стають дедалі популярнішими. Технології отримання енергії з сонячного світла удосконалюються щороку, і весь світ стає все більш усвідомленим необхідністю стати незалежними від невідновлюваних джерел енергії.

Багато приватних осіб, компаній і навіть країн інвестують у сонячні електростанції в надії, що витрати швидко окупляться. В Україні сонячні електростанції під Зелений тариф — це можливість окупити інсталяцію домашньої станції в дуже короткі строки.

Енергія від сонця має багато переваг, але, на жаль, також кілька недоліків. Варто знати обидві сторони цього проєкту.

Переваги

Головною перевагою фотоелектричних електростанцій є незалежність від газу, нафти та вугілля, поклади яких повільно виснажуються у всьому світі. Ціни на них постійно зростають, що відчувають всі споживачі.

Сонячне світло широко доступне і невичерпне. Тож немає страху, що одного разу ця «сировина» просто закінчиться. Сонячна енергія збирається за допомогою фотоелектричних панелей, які після монтажу практично не потребують технічного обслуговування. У порівнянні з традиційними електростанціями, вони набагато екологічніші: вони не виділяють випарів та не споживають води. Крім того, вони не утворюють токсичних відходів. Сонячне світло доступне майже скрізь на землі, тому жодна країна не матиме «депозиту».

Недоліки

Незважаючи на очевидні переваги, сонячні електростанції мають і недоліки. Вони в першу чергу є витратами. Сонячні батареї, хоча вони коштують набагато дешевше чим десяток років тому, все ще досить дорогі, коли йдеться про великі інвестиції. Їх установка для масового використання також вимагає величезних площ. Питання полягає в екологічності виробництва панелей. Звичайно, це певною мірою забруднює навколишнє середовище, але рішення зі 100% екологічної енергії, отримане в промислових масштабах, сьогодні нереально. Сонячні електростанції не споживають та не накопичують енергію вночі, але традиційні електростанції також мають час простою та перебої в електромережі. Тому слід проводити розумну політику управління запасами.

Короткий зміст плюсів і мінусів фотоелектричної електростанції

Переваги фотоелектричної установки безумовно перевищують її недоліки. Якісне обладнання означає швидку віддачу інвестицій та економію роками. Не дивно, що отримання енергії від сонця завойовує дедалі більше послідовників. Правильний монтаж установки дозволить уникнути ризику затінення, а точно підібрана потужність установки допоможе збалансувати менше виробництво в зимові місяці. Існує також спосіб усунути нестачу місця на даху — монтаж на землі. Викиди, пов’язані з виробництвом фотоелектричних панелей, компенсуються споживанням чистої енергії від відновлюваних джерел, таких як сонце, замість електроенергії від звичайних електростанцій на твердому паливі.