Скільки на Вінниччині є інвестиційно-привабливих земель

36 Новости Винницы

Загальна площа інвестиційно привабливих земель Вінниччини становить 38 тисяч гектарів. А передача оренду через земельні торги дасть 250 млн. додаткових надходжень до місцевих бюджетів.

Про це заявив керівник Державного підприємства «Вінницький науково-дослідний та проєктний інститут землеустрою» Ярослав Ярославський під час сесії в обласній раді.

«Ми проаналізували передані земельні ділянки Держгеокадастром та встановили інвестиційно привабливі. Загальна площа таких у Вінницькій області становить 38 тис. гектарів, а передача їх в оренду через земельні торги дасть 250 млн. додаткових надходжень до місцевих бюджетів», — повідомив Ярослав Ярославський.

За словами очільника держпідприємства, найбільш прозорим та ефективним з економічної точки зору механізмом передачі земельної ділянки в користування – є земельні торги у формі аукціону. Саме цей вид земельних торгів унеможливить корупційні ризики та забезпечить найвищу орендну плату.

«Стартова ціна продажу 4 ділянок площею 57,8 гектарів в Погребищенській ОТГ становить 9 211 грн, та в результаті торгів вона збільшилася до 445 819 грн, практично в 48 раз. А ціна продажу 3-ьох невитребуваних паїв площею 11,4 гектарів Томашпільської територіальної громади складає 197 104 грн при початковій — 12 769 грн. Отож, земельні торги збільшили кінцеву вартість земель у 15 разів, що доводить їх ефективність», — зазначив керівник Вінницького інституту землеустрою.

Аналіз відбувався шляхом нанесення на карту ґрунтів та рельєфу всіх проінвентаризованих земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, які передали в комунальну власність громадам, та відбору з них придатних для сільськогосподарського обробітку/виробництва. У додатку наведені таблиці з інформацією про виключно вільні земельні ділянки без обмежень у використанні Вінницької області.

Довідка:

Державне підприємство «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» — провідне у своїй галузі та найбільше в Україні підприємство, яке надає повний спектр послуг з розробки всіх видів землевпорядної та землеоціночної документації. Очільником держпідприємства є Ярославський Ярослав Іванович, кандидат технічних наук, академік АН ПРЕ.

Цьогоріч «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» святкує 60 років від заснування. За цей час організація здобула велику кількість успішних напрацювань. Лише за останній рік підприємство виготовило більше 9 тисяч землевпорядних документацій різної складності та провело більше 360 земельних аукціонів.

З 2019 року до Вінницького інституту землеустрою приєднали аналогічні підприємства в Хмельницькій та Чернівецькій областях, утворивши з них філії.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.