Скільки чашок кави вдень п'ють вінничани

75 Новости Винницы

Кава – улюблений напій більшості опитаних. Паперовий стаканчик із чорною гущею супроводжує нас за теревенями з друзями, рятує від втоми та покращує настрій. Проте медики попереджають, тривале і високе споживання кави (6 і більше чашок в день) – підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Журналісти дізнались, який альтернативний напій, замість кави пропонують у вінницьких кав’ярнях.

Лате, еспресо, американо, капучино. Із молоком, сиропом, цукром або маршмелоу. В сучасному світі існує понад 25 видів напоїв, які можна виготовити з кави. Медики кажуть, аби кава приносила користь – споживати її потрібно помірно, не більше чотирьох чашок вдень, що не перевищуватиме 400 мг кофеїну. Вагітні жінки повинні приймати у двічі меншу дозу. Вінничани кажуть, хоч каву і полюбляють, але рекомендацій лікарів намагаються дотримуватися.

«П’ю одну дві чашки вдень. Турбуюсь про здоров’я, іноді роблю собі детокси. – дні без кави. Знайшла гарну альтернативної кави — цикорій і корінь кульбаби», — розповідає вінничанка Аліна Шимко.

«Дуже люблю каву, п’ю одну чашку вдень – чисту каву еспресо. Адже турбують та бережу своє здоров’я, яке маю», розповідає вінничанка Анна.

«Через експрес машинку кава йде під великим натиском і швидко втрачає свої властивості. Альтернативний спосіб – це фільтер кава, яка виготовляється через машинку. Тут фільтр, нагріває воду до 90%і працює крапельним шляхом. Тому немає тиску і ця кава довго не втрачає свої властивості. Її можна пити і охолоджену і через 40 хвилин. У людей, які мають алергію на лактозу у нас є альтернатива у вигляді кокосового і вівсяного молока», — розповідає бариста Дмитро Дробин.

Лікарі попереджають, кава може бути і шкідливою: викликати безсоння, артеріальну гіпертензію, збільшувати тривожність та стати початком розвитку серцево-судинних захворювань.

«Особливо кава шкодить, якщо її поєднують зі смаколиками, цукром та молоком. Таке не помітне споживання солодощів – шкодить здоров’ю. Молоко шкодить передусім людям із не переносність лактози, тобто нездатністю розщеплювати цукор молока. Варто пам’ятати, що кофеїн є складовою не лише кави, але може міститись і в інших продуктах, а саме в чорному, зеленому чаю, кока-колі, енергетичних напоях, чорному шоколаді.», — розповідає сімейний лікар Аліна Волтківська.