Штанга для силових вправ

Штанга для силових вправ

72 Новости Винницы

Штанга — дуже популярне фітнес-обладнання. Передбачається, що з такими обтяженнями зазвичай тренуються чоловіки, але в останні роки заняття зі штангою стають все більш популярними і серед жінок. Їх можна знайти в кожному фітнес-клубі і тренажерному залі. Чи варто купувати штангу для домашнього використання? Що потрібно враховувати при виборі штанги для вправ?

Штанга для силових вправ
Види обладнання для вправ — маленькі, великі

Штанги — це обладнання для силових тренувань. Варто знати, що підняття штанги — одна з олімпійських дисциплін. Перш ніж брати штангу, нам потрібно зрозуміти, як вона влаштована. Штанга складається з трьох основних елементів. Перший — гриф для вправ. Це не що інше, як сталевий прут, за який атлет бере всю штангу. Він закінчується обертовими втулками, до яких прикріплені вантажі. Перш ніж обговорити види штанг для вправ, слід перерахувати два інших елемента — це обважнювачі і затискачі або замки, які дозволяють безпечно виконувати вправи.

Штанга для силових вправ — елементи та типи

Обважнювачі представляють собою диски, теж зі сталі, з отвором в центрі. Вони накладаються на гриф з двох сторін і повинні мати однакову вагу з обох сторін. Порядок установки дисків також важливий. Обов’язково слід встановлювати їх від найважчих до найлегших. Диски можуть бути різного кольору. Великі — діаметром 450 мм — доступні в:

  • червоному,
  • синьому,
  • жовтому,
  • зеленому кольорах.

Це 25 кг, 20 кг, 15 кг, 10 кг відповідно.

Останніми елементами штанги є фіксатори або замки. Це не що інше, як затискачі — елементи, що перешкоджають ковзанню вантажів.

Штанга для вправ — види

Штанга для силових вправ — елементи та типи

Трохи більше уваги варто приділити вибору грифа. Варто знати, що вони розрізняються по вазі, довжині і навіть формі. Базовий гриф для чоловіків має довжину 2,2 метра і вагу 20 кг. Зазвичай використовується на олімпійських змаганнях.

Для порівняння: жіночий гриф має довжину 2,1 метра. Він не набагато коротше, але значно легше — 15 кг.

Зовсім інший гриф використовується в дисципліні під назвою пауерліфтинг. Він дуже жорсткий і набагато більш стійкий до ударів і пошкоджень, ніж штанга для важкої атлетики.

Крім цього поділу, є ще одне. За формою види штанги для вправ можна розділити на пряму і Z-подібну.

Пряма сталева штанга використовується в основному для підйому важких предметів на грудях або плечах. Найчастіше саме такий гриф можна зустріти в спортзалах або фітнес-клубах.

Z-подібний гриф, як неважко здогадатися, це гнутий стрижень. Ця конструкція призначена для полегшення виконання вправи. З його допомогою можна тренувати біцепс і трицепс. Варто знати, що вигин, або так званий перелом грифа, відбувається під кутом 45 і 30 градусів від осі стержня. Кривизна поперечини відповідає за посилену роботу верхньої частини м’язів. Це означає, що чим більше нахил штанги, тим краще і ефективніше можна виконувати вправи.

З приводу реклами пишіть на почту: allvin.com.ua@gmail.com