Що вінничани очікують від підписання Меморандуму про незмінність тарифів на тепло й гарячу воду. Опитування

19 Новости Винницы

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, під час засідання погоджувальної ради у Парламенті 25 січня, повідомив, що готується Меморандум, який стосується тарифів на централізоване опалення й гаряче водопостачання. Над його розробленням працює Уряд спільно з профільним комітетом Верховної Ради, народними депутатами, Офісом Президента, Асоціацією міст України.

Редакція вийшла у центр міста, аби почути думку жителів, що вони очікуютьвід підписання Меморандуму та які складуть прогнози по його реалізації. От такі відповіді ми почули:

«Ви знаєте, все стільки років нас обманюють, обманюють, обманюють, що думаю, це черговий нюанс на користь тих можновладців, які там сидять. Я не вірю. Я тільки вірю у свою сім’ю. І що ми самі якось будемо справлятися. А взагалі, чому підвищення тарифів? Тому, що є економічний закон капіталу. Капітал породжує лише капіталі. І ніколи він не зупиняється. А капітал вже доводить до тієї ситуації, що низи вже не можуть терпіти. І дійде до того, що й верхи не зможуть…», — каже Неля Мирунчак.

«Я вважаю, що гарна б була ідея. Тарифи, які виставлені нам на комунальні послуги – непідйомні для населення. До нового року було важко. При чому, на скільки випробовують населення. У тому плані, що терпіння випробовують. Під час карантину, така ситуація, яка склалася в країні. І взагалі, в світі. І в цей час локдауни. Люди не працюють. Де брати гроші, взагалі? Я тільки за те, щоб Уряд і взагалі задумалися. Бо ми не залізобетонні», — зауважує Ольга Острозька.

«Нашій родині нинішні тарифи байдужі. У нас автономне опалення. Все утеплене, підлога з підігрівом. Ми все завчасно прорахували та підготувалися. Тому скарг на платіжки не маємо. Правда, затрати ще не відбилися», — зауважує Юлія Мовсисян.

«Я думаю, що треба знизити тарифи, тому, що у нас країна, вона видобуває і має найбільші запаси в Європі і найвищі ціни. Це як так? Навпаки, має бути найменші ціни. Тому, що ми — лідер. Чому ми маємо залежати від інших країн? Навіщо воно нам, якщо ми можемо самі для себе видобувати. І ще постачати другим. Ми маємо на цьому заробляти. А не щоб заробляли на нас», — підкреслює Назар Марков.

«Який може Меморандум бути? Просто не потрібно було відпускати ціни. Це раз. А в такій ситуації потрібно контролювати їх. Обов’язково ціни. У нас же, в принципі, цінами керують скільки? Пару чоловік олігархів. І все. Все сказано. Який Меморандум може бути?», — констатує Сергій Литвин.

«Питання підняття тарифів – це є абсурдним, це є тим, що може знищити людей. Привести до подій, які відбувалися у 90-х роках, коли накопичувалась заборгованість. При тому, при тих тенденціях, які озвучував Уряд, що будуть забирати житло за борги комунальні. Це, в принципі, можна назвати — геноцид», — каже Роман Корченюк.

Нагадаємо, станом на 22 січня вінничани заборгували за опалення та гаряче водопостачання 154 мільйони гривень.