Що таке домен, хостинг, VPS хостинг

50 Новости Винницы

Останнім часом у нашу розмовну промову увірвалося багато різних слів, пов’язаних із комп’ютерними технологіями, сайтами, блогами (таких як домен, хостинг тощо). Куди не глянь, скрізь якийсь блогер знайдеться. Але не все так просто, як здається на перший погляд. Одна річ, постити картинки в Інстаграмі, і зовсім інша — займатися таким блогом, як блог Уляни Супрун, адже це вимагає дещо більше технічних знань, умінь і навичок.

Що таке домен, хостинг, VPS хостинг

Для тих, хто не в темі, хочу розповісти про деякі такі «словечки». Тому лексикон сучасної людини повинен їх утримувати, оскільки ми спілкуємося з різними людьми, айтішники теж не рідкість.

Домен (або доменне ім’я) — це за простим ім’я або адресу сайту, те, що ви набираєте в адресному рядку браузера. Наприклад, kiev.com. Зазвичай використовуються англійські літери, хоча (набагато рідше) буває і на кирилиці. Це ім’я купується у реєстратора доменних імен і закріплюється за його власником, як правило, на 1 рік з правом подальшого продовження. Коштує така послуга приблизно від 10 доларів на рік, і за такі гроші можна викупити будь-яке ім’я, як зараз ніким не зайнято.

Що таке домен, хостинг, VPS хостинг

Що таке домен, хостинг, VPS хостинг

Хостинг — це послуга з розміщення сайту на якомусь сервері (комп’ютері), постійно підключеному до мережі Інтернет. Всі тексти, картинки з сайту або блогу для того, щоб вони були доступні цілодобово з усього світу, розміщуються на спеціальних комп’ютерах (серверах), за що теж потрібно платити хостинговій компанії. По суті, власник сайту чи блогу орендує собі шматок місця на жорсткому диску сервера та розміщує там свій сайт. А компанія — провайдер послуги хостингу займається адмініструванням та всіма технічними питаннями, за що й отримує гроші. До речі, коштує це досить не дорого, за розміщення невеликого сайту/блогу доведеться заплатити приблизно 1-5 долари на місяць.

VPS хостинг — інакше віртуальний виділений сервер (virtual private server) — це послуга для «просунутих» блогерів або власників сайтів, чиї ресурси стали досить великими і відвідуваними, і передбачає доступ до всіх налаштувань системи, ніби ви володієте своїм власним сервером, хоча насправді справі займаєте лише його частину. Цей варіант буде вже дорожчим і може винести 20 і більше «зелених» на місяць, залежно від того, яких ресурсів вимагає сайт.

Виділений сервер — це цілий окремий комп’ютер, постійно підключений до живлення та мережі, орендують для великих, потужних, популярних сайтів, або якщо у власника дуже багато різних сайтів. Ціни на оренду стартують приблизно від 100 доларів на місяць. Врахуйте, що в такому випадку бажано мати певні навички з адміністрування веб-серверів, або шукати таку хостингову компанію, яка вже включила послуги з адміністрування в тариф. Ну чи платити за адміністрування при необхідності.

Що таке домен, хостинг, VPS хостинг

З використанням доменів і хостингу пов’язаний ще одне «слівце», вірніше цілих два — це SSL-сертифікат і https-протокол. По-старому адреса сайту могла виглядати так — http://allvin.com.ua. Зі встановленим SSL-сертифікатом до адреси сайту додасться одна літера s — https://allvin.com.ua. Це означає, що сайт має спеціальний сертифікат захисту та працює за захищеним протоколом передачі даних (HTTPS — HyperText Transfer Protocol). А ті власники сайтів і блогів, які такий https протокол не використовують, повинні мати на увазі, що браузери попереджатимуть відвідувачів про те, що їхні сайти не захищені або щось подібне до цього. Тому краще звернутися до хостинг-провайдера та вирішити цю проблему. До речі, така послуга може бути безкоштовною.