Сезон дощів – сезон грибів. Вінничанам розповіли правила споживання грибів

44 Новости Винницы

На Вінниччині за дощової погоди, на узліссях та будь-яких інших трав’янистих місцях, можна зустріти різноманітні гриби. Для вінничан сезон грибів почався ще з початку червня. Любителі «тихого» полювання збирають білі гриби, а з травня – маслюки. Однак, не всі гриби, які ростуть у лісах Вінниччини, є безпечними для вживання.

Фахівці Дежрпродспоживслужби повідомили, що щороку на Вінниччині реєструються десятки випадків отруєнь людей грибами. На лікарняні ліжка потрапляють як дорослі, так і діти. В поточному році ситуація з отруєннями грибами в області не ускладнювалась, зареєстровано 1 випадок захворювання, проте, враховуючи дощову погоду і сприятливі умови для росту грибів, з метою запобігання отруєнь дикорослими грибами рекомендують:

Обирати штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують в магазинах та на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. Не купувати гриби, що продають вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.

Якщо ви, все ж таки, відправились до лісу збирати гриби, пам’ятайте наступне:

  • ніколи не збирайте гриби, яких не знаєте, якщо гриб викликає хоч найменші сумніви – краще його позбутися;
  • не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, тому що вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини, в т.ч. солі важких металів;
  • не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростуть поруч з отруйними;
  • не збирайте гриби в поліетиленові пакети;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирі гриби;
  • якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;
  • перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;
  • готові страви з грибів не слід довго зберігати, а вживати їх в день приготування або зберігати до наступного дня (не більше) в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;
  • не давайте грибів дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю, людям похилого віку та людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації) – негайно звертайтесь за медичною допомогою.