Вінниччина – чи не єдина в Україні, де досі роблять білу та червону приправу із хрону. Коріння хрону у промислових масштабах майже не вирощують, тому приймають у населення. В деяких селах, замість картоплі люди почали вирощувати хрін, бо підприємства дорого купують.
Знищує інфекцію, лікує кашель, ревматизм та навіть корисний для пам’яті. Хрін – називають їжею для серця, кісток і мозку. Ще він – одна з обов’язкових приправ на Великдень. Традиційно хрін кладуть до пасхальних кошиків і освячують в церквах. Дієтологи говорять, що коріння хрону допомагає оговтатись організму після суворого посту. Одним з найбільших виробників хрону вважається Вінниччина.
Ретельно чистять, перебирають та миють – у Вінниці працює єдине підприємство, де виготовляють різні приправи із хрону. Кожен корінець прискіпливо оглядають, аби на ньому не було землі чи болота. Потому хрін подрібнюють та перемішують разом з буряком у промисловому міксері. Пекуча приправа до Великоднього столу – готова. Її розфасовують у баночки. Рецепт прадавній, але простий.
«Хрен, свекла, сахар, соль, кислота вот и все. Технология максимально простая, натуральная и в принципе, очень похожа на домашний рецепт», — каже Сергій Семенюк виробник консервованого хрону.
Дієтологи називають приправи з хрону панацеєю. В ньому безліч вітамінів та мікроелементів. Ще він нормалізує тиск та запобігає утворенню тромбів.
«За допомогою хрону дуже добре боротися з вірусами та паразитами і крім цього – це природній антибіотик, який має набагато кращі якості, ніж цибуля і часник», — каже дієтологиня Галина Бурковська.
Консервований білий хрін у холодильнику зберігається кілька місяців. Люблять його американці та європейці. Червону, менш пекучу приправу, із додаванням буряка цінують у пострадянських країнах. Хрін досі вважається однією з основних приправ на Великдень. Смакує зі стравами з сала та м’яса. Але лікарі застерігають, людям із гастритом, виразками чи хворобами нирок і печінки – його не варто вживати.
Нагадаємо, розклад богослужінь та часи освячення Великодніх кошиків можна переглянути ТУТ.