Пізно ввечері! Судді в ступорі – Зеленський піде до кінця. Ніяких поблажок – вони пішли на це. На кону все

200 Новости Винницы

Через скандальне рішення КСУ у Вищому антикорупційному суді закрили справу за брехню в деклараціях проти екснардепа, а нині радника мера Києва Дмитра Білоцерківця.

Про це повідомляє Центр протидії корупції у своєму телеграм-каналі.

“Вищий антикорупційний суд закрив справу екснардепа, а нині радника міського голови Києва Дмитра Білоцерківця щодо брехні в декларації. Причина передбачувана: Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за приховування майна”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що НАБУ і САП встановили, що Білоцерківець у деклараціях 2016-2017 років не вказав об’єкти нерухомості у Києві на 3,8 млн грн, які перебували у власності та користуванні членів його сім’ї.

Йому світило покарання у вигляді штрафу, громадських робіт або позбавлення волі зі стовідсотковим позбавленням права займатися певною діяльністю або займати певні посади.

Нагадаємо, 27 жовтня судді Конституційного суду закрили публічний реєстр декларацій, скасували кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях, а дисциплінарна та адміністративна відповідальність стали практично неможливими. Також КС скасував контроль за деклараціями та конфліктом інтересів.

У ніч проти 30 жовтня президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає припинення повноважень суддів Конституційного суду, а їхнє рішення про скасування частини антикорупційного законодавства пропонує визнати таким, що не має правових наслідків. Відповідно до розпорядження Кабінету міністрів, доступ до реєстру електронних декларацій публічних декларацій відновлено, а Національне агентство з протидії корупції знову може проводити спецперевірки, що розблоковує призначення посадовців всіх рівнів.

В свою чергу, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що уряд не буде стояти осторонь, коли “зневажається бажання українського народу рухатися в бік цивілізованого світу”.

Таку заяву Шмигаль зробив коментуючи конституційну кризу через недавні рішення КСУ.

“КСУ – абсолютно незалежна, окрема гілка влади. Фактично, він має величезний рівень повноважень, і ми не маємо права втручатися в їх роботу. При цьому, розуміючи вектор України в Європу, наші міжнародні зобов’язання, то, що прописано в Конституції, ми точно не стоятимемо осторонь, коли зневажається бажання українського народу рухатися в бік цивілізованого світу. Ми будемо застосовувати всі заходи, щоб Україна мала цивілізовані стандарти життя”, – наголосив прем’єр.

Окрім того він оголосив, що наразі уряд включився і відновив роботу реєстрів – і надалі “питання має вирішуватися виключно в законному порядку”.