Перемогти прокрастинацію: як не відкладати справи на потім – поради

98 Новости Винницы

Сьогодні, 25 березня, у світі відзначають Міжнародний день прокрастинації. В сучасному світі, напевно, немає людини, яка б не відкладала свої справи на потім. Прокрастинують усі. Це природно і зрозуміло: бувають моменти, коли «відпочити» ставимо на перше місце, повторюючи фразу «Робота не вовк, в ліс не втече». А бувають моменти, коли «навалюється» багато справ і ми починаємо фільтрувати, що можна зробити зараз, а що відкласти на потім. Або через перевтому з’являється абсолютне небажання щось робити. І протягом деякого часу людина знаходиться в стані очікування того самого моменту, коли «муза прийде», але це так і не відбувається.

Що це таке і як боротися зі станом прокрастинації? Це просто модне слово, яке ніяким чином не впливає на наше життя ,чи це дійсно шкідлива звичка, яка заважає досягати бажаного?

Термін «прокрастинація» – означає перекладання на потім. Сьогодні цей термін означає ситуацію, коли ви обіцяєте щось зробити, але перекладаєте це спочатку на завтра, потім на післязавтра. Прокрастинацію часто супроводжує почуття провини, а іноді навіть сорому.

Багато хто вважає, що це хвороба сучасності. Зазвичай прокрастинації піддаються особи більш молодого віку – з 15 до 30 років. Старші менше схильні до проявів прокрастинації, аргументуючи це тим, що «прожили і побачили життя, обрали пріоритети». Але якщо дивитися збоку психології, то прокрастинації піддаються усі, незалежно від віку. Все спирається на те, як складаються життєві обставини.

«Якщо людина помічає за собою, що в неї є великий список справ, які вона не встигає зробити і відкладає на потім – це вже є такими «дзвіночками», що слід проаналізувати, «чому я так це роблю, чому відкладаю?». Тому що якщо цей список занадто великий, тоді треба дійсно задуматися, чому постійно хочеться відкладати. Від чого людина тікає? Адже прокрастинація – це такий механізм захисту. Типу, «хочу зробити потім, бо в мене є щось важливіше і більш приємніше». Людина себе таким чином відгороджує від того, що їй не подобається/не бажане/неприємне», – розповіла психотерапевт Ольга Дяченко.

За словами фахівця, побороти прокрастинацію не можна, можна лише зменшити її прояви, адже вона є в усіх, тільки в кожного в різній мірі.

«Якщо в людини в певній мірі проявляється прокрастинація і в принципі не заважає – це нормально. Якщо людині це заважає в повсякденному житті і через це вона не досягає якихось цілей, є менш мотивованою – тоді краще або розібратися самому, або звернутися за допомогою до спеціаліста. Якщо людина прийде до усвідомлення, в чому причина прокрастинації, то вона після того має властивість зникати, тому що перестає бути актуальною. Люди схильні до того, що з часом будуть виникати нові причини і буде можливий варіант прокрастинації», – додає Ольга Дяченко.

Рекомендації, як зменшити прояви прокрастинації:

Повинні задати ціль: те, що ти маєш завтра – повинен зробити сьогодні.

Розпланувати справи, можна навіть розписати, на першу половину дня. Хочеться чи не хочеться, а важливі справи краще робити зранку.

Якщо запланована «велика» справа, її можна розділити на пункти. Тобто «якусь частину я роблю сьогодні, якусь частину я роблю завтра». Для того, щоб легше було це контролювати, можна поставити таймер і до дзвінка виконувати роботу.

Коли людина зробила справу, яку відкладала, обов’язково потрібно себе винагороджувати, щоб закріпити за виконання справи якийсь позитивний момент. Згодом уже на підсвідомому рівні уже буде хотітися щось робити.

Варто дотримуватися режиму праці та відпочинку. Спробувати чергувати.

Робочий процес радять починати із «легких» справ, а потім по наростаючій. Не варто починати з чогось масштабного і «важкого», адже до кінця не залишиться ні сил, ні бажання.

Яку літературу варто прочитати, щоб більше дізнатися про термін «прокрастинація»?

«Як упорядкувати справи. Мистецтво продуктивності без стресу» (автор Девід Аллен).

«Сила продуктивності. Як подолати прокрастинацію» (автор Стів Скотт).

«Scrum. Навчись робити вдвічі більше за менший час» (автор Джефф Сазерленд).

«Прокрастинація» (автори Бурка Джейн Б., Юен Ленора М.).