«Палац Потоцьких» — перший об’єкт у Вінницькій області, який подають на «Велику реставрацію»

28 Новости Винницы

Палац Потоцьких у Тульчині – перший вінницький об’єкт сьогодні подають на «Велику реставрацію» у Міністерство культури та інформаційної політики. «За» одноголосно проголосували на засіданні Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при управлінні містобудування та архітектури ОДА.

Про це повідомив голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов.

«Мова про перший етап реставрації головного корпусу. Його насамперед треба зберегти. Аби не втратити.

Тут вчаться і працюють – це приміщення Тульчинського фахового коледжу культури.

Так, у будівлі немає централізованого опалення. А дах вимагає термінового ремонту, аби не доводити пам’ятку архітектури до аварійного стану.

Зрозуміло, що 1 мільярд гривень на один Тульчин не виділять. А саме стільки коштуватиме реставрація лише занедбаного корпусу комплексу Палацу Потоцьких. Загалом бюджет програми «Велика реставрація» на 2021-й рік складає 2 млрд грн. Але все поступово. Має бути початок. Ми його зробили», — повідомив Сергій Борзов.

Що передбачає проєкт першого етапу?

  • реставрація даху,
  • заміна вікон та вхідних дверей,
  • реставрація фасаду з ремонтом північної тераси портику та ремонтом підлоги вхідної галереї,
  • ремонтні роботи внутрішніх приміщень.

«Велика реставрація» тільки починається. На Вінниччині, сподіваюсь, — із Тульчина. Тому давайте реально дивитися на ситуацію і разом робити відповідні кроки. Облдержадміністрація свій зробила: замовник проєктної документації – Управління будівництва ОДА. З державного бюджету за рахунок коштів субвенції на соціально-економічний розвиток за моєї ініціативи та підтримки народного депутата Лариси Білозір виділено 1, 234 млн грн.

Важливо, що об’єкти будуть по всій Україні та реалізовуватимуться у співпраці з місцевими громадами. Тому прошу долучатись Тульчинську громаду.

Нарешті в Україні не відкладають питання збереження культурної спадщини.

Одне із стратегічних напрямків Мінкульту є реалізація Президентської програми Володимира Зеленського «Велика реставрація».

Міністр культури України Олександр Ткаченко, як приклад, наводить Францію, де над переосмисленням культури та спадщини почали системно працювати ще у 1960-х. Там почали саме з реставрації пам’яток та культурних хабів у невеличких містах.

Тульчин – це наш туристичний потенціал», — зазначив голова Вінницької облдержадміністрації.