Незавершений хіт: в музеї на Вінниччині розповіли, над чим працював Микола Леонтович на момент своєї смерті

37 Новости Винницы

Рівно 100 років тому, 23 січня 1921 року, помер відомий український композитор Микола Леонтович. Його застрелили в батьківському будинку, а до 1990-их років вся інформація про його смерть була засекреченою. Відомий на весь світ завдяки своєму «Щедрику», композитор на той час створював черговий хіт. Але закінчити його не встиг.

Сьогодні на Вінниччині, в селі Марківка, існує музей імені Леонтовича. Тут досі зберігається піаніно, на якому грав композитор, та безліч речей побутових речей його родини.

Цьому піаніно ‒ понад сто років. Музичний інструмент, хоча і відреставрований, в не найкращому стані. Від часу клавіші пожовкли, деяких взагалі немає, а на інших сліди воску. Можливо, саме цей віск капав з підсвічників, поки Леонтович грав Щедрика.

Відомо, що композитор переробляв і вдосконалював свій твір п’ять разів. Тепер її знає увесь світ. Але в репертуарі Леонтовича понад дві сотні творів різних та навіть релігійних жанрів. Їх досі виконують найвідоміші хорові колективи. Як розповідають в музеї, одними з найвідоміших композицій є: «Дударик», «Ой піду я в ліс по дрова», «на Великдень».

Родина Леонтовича не була заможною. Та композитора не аби як поважала тодішня еліта. Він викладав у музичній школі, а сільських дітей навчав грати на піаніно та скрипці безкоштовно. Відомо, що в цей час Леонтович працював над своїм черговим шедевром, але так і не встиг його закінчити.

«В нього була дуже велика мрія написати казково-фантастичний твір в трьох діях – оперу «На русалчин Великдень». На жаль, слів Бориса Грінченка вистачило лише на один акт», ‒ розповідає завідувачка музею імені Миколи Леонтовича Ольга Прокопенко.

Рівно сто років тому, саме цього дня Леонтовича застрелили в батьківському будинку на цьому дивані. До 1990-го року справа про вбивство легендарного композитора була засекречена.

«Цей рапорт було засекречено. Саме в ці роки. Звичайно, ніхто не знав, що це був чекіст, що було дійсно замовне вбивство. Всі думали, що то була побутова сварка», ‒ каже завідувачка музею.

За словами дослідників, вбили Леонтовича, імовірно, через його проукраїнську позицію. Тодішня влада вважала, що Леонтович планує емігрувати за кордон. Та завдяки своєму «Щедрику» композитор прославився на увесь світ. Щоправда, в запису на платівці свій шедевр він так і не почув. Його записали в Америці, після смерті Леонтовича. Сьогодні платівка повернулась до України. Її купив колекціонер з Кам’янець-Подільського.

Нагадаємо, на Вінниччині три села змагаються за звання місценародження «Щедрика» Миколи Леонтовича.