Найбільша майнінгова ферма в Європі? Що «викрили» співробітники СБУ у Вінниці?

30 Новости Винницы

Звістка про те, що СБУ викрило у Вінниці чи не найбільшу ферму з майнінгу криптовалют, облетіла всю Україну і не тільки. Адже Вінниччина відома виробництвом сільгосппродукції, а не біткойнами. Згадка про те, що «ферма» розташовувалася на території АТ «Вінницяобленерго», була просто приголомшливою. Речники СБУ стверджували, що ферма крала електроенергії на 5-7 млн грн щомісяця, поставивши під загрозу відключення цілих кварталів Вінниці. Окрім того, пресслужба СБУ заявила про можливу причетність до оборудки посадових осіб «Вінницяобленерго».

«Наразі тривають оперативно-слідчі дії для встановлення повного кола осіб, причетних до протиправної діяльності, у тому числі причетності посадових осіб АТ «Вінницяобленерго», — завершувався прес-реліз спецслужби. Разом з тим в заголовку релізу написали «майнили гроші на Вінницяобленерго».

Що насправді відбулось?

Численні медіа повторили інформацію про те, що обшуки правоохоронці провели в приміщенні, яке належить АТ «Вінницяобленерго». Втім, насправді зараз ця споруда належить ТОВ «Альфа-Енерджі», а та вже, у свою чергу, здає її в оренду ТОВ «ММІ Інжинірінг», кінцевим власником якої є громадянин Об`єднаних Арабських Еміратів. Тож стверджувати, що щось підозріле коїлось на території, підконтрольній АТ «Вінницяобленерго» та ще й з натяком на обізнаність його керівництва, просто не доводиться.

Щодо твердження про масштабну крадіжку електроенергії. Участь в обшуку брали і працівники Держенергонагляду – державної структури, яка не підпорядковується приватному АТ «Вінницяобленерго». Саме фахівці Держенергонагляду дали висновок, що ніякої крадіжки електроенергії не було.

Окрім того, у відповідь на запит ТОВ «ЕНЕРА Вінниця», повідомила, що має договори на постачання електроенергії як з ТОВ «Альфа-Енерджі», так і з ТОВ «ММІ Інжинірінг». Відповідь була однозначною: рахунки за електроенергію сплачуються вчасно, заборгованість відсутня. Також активісти опублікували в соцмережі фото платіжок, які засвідчують, що за «вкрадену» електроенергію лише за минулий місяць було сплачено понад 300 тис грн.

За інформацією, яка є у відкритому доступі, основним видом діяльності ТОВ «ММІ Інжинірінг» є оцифровування реальних спортивних подій для подальшого використання на ігрових приставках, популярних у всьому світі. І діяльність ця є справді прибутковою: за минулий рік ТОВ «ММІ Інжинірінг» задекларувало дохід у 18,9 млн грн., а його статутний капітал становить 196,7 млн грн. Можливо, саме прибутковість бізнесу стала причиною інтересу силових структур до підприємства, а не сумнівні підозри у «майнінгу криптовалют», «масштабних крадіжках електроенергії» та «загрозі відключення від електропостачання цілих районів Вінниці»? Якщо підприємство, яке продукує складові для програмного забезпечення ігрових приставок насправді становило загрозу національній безпеці України, чому питання про його діяльність піднялося лише зараз?

Щодо вилучення обладнання. Не зважаючи на рішення Печерського районного суду, слідчий вилучив все обладнання ІТ компанії, та фактично заблокував її роботу на невизначений термін. Коли і в якому стані обладнання буде повернуте — невідомо. А от крадіжка електроенергії – реальна чи, як у даному випадку, уявна, є традиційною «зачіпкою» для правоохоронців, які мають інтерес до підприємств, пов`язаних з ІТ-індустрією. І ця практика, нажаль, в Україні вже стала традицією. Варто зазначити, що не зрозуміло, з яких мотивів НКРЕКП підтримало слідчого та заяву СБУ щодо Вінницяобленерго адже у висновку експертів із Держенергонагляду, яких було залучено до слідчих дій в якості фахівців, було вказано, що зауважень до обліку електроенергії не виявлено.

Не секрет, що використання силових структур для здійснення тиску на успішний бізнес є звичною практикою, адже простіше змусити бізнес «поділитися», або й просто «віджати» для себе.

А для того, щоб підприємці були більш піддатливими, вже на перших кроках можна вилучити дороге обладнання. В даному випадку це 50 процесорів та 3800 ігрових приставок, які коштують чималих грошей. Можливо, так трапилося і цього разу? Відповідь на це ми дізнаємося згодом.