На Вінниччині люди підпалили суху траву та очерет

77 Новости Винницы

24 березня у двох громадах Вінниччини рятувальники гасили пожежі. В Калинівській невідомі підпалили суху траву, вогонь захопив 1 гектар землі. А в м. Липовець хтось підпалив сухий очерет, тут теж вогонь розійшовся на 1 гектар.

Про це повідомили у пресслужбі ДСНС у Вінницькій області.

«О 10:44 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу на вул. Миру Калинівської ОТГ. Прибувши на місце події, рятувальники ДПРЧ-19 м. Калинівка встановили, що горить суха трава на площі 1 га. Об 11:22 загоряння локалізовано, а об 11:30 ліквідовано.

Цієї ж доби бійці ДСНС о 12:56 ліквідували загоряння очерету на площі близько 1 га за межами м. Липовець.

В обох випадках ймовірна причина пожеж — необережне поводження з вогнем невстановлених осіб. До ліквідації даних пожеж від ДСНС залучалося вісім чоловік особового складу та дві одиниці спецтехніки», – йдеться в повідомленні.

Переважна кількість займань в природних екосистемах трапляється через легковажність громадян, котрі не зважають на чисельні застереження рятувальників і з потеплінням почали наводити лад на своїх земельних ділянках та прилеглих територіях. Вони випалюють сухостій і сміття. Вітряна погода сприяє швидкому поширенню вогню, який нерідко перекидається на людські поселення, об’єкти інфраструктури та завдає матеріальних збитків.

Вінничанам нагадують, нещодавно парламент прийняв закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій», який дозволить протистояти загорянням на природних територіях.

Законом заборонено випалювання сухої рослинності у прибережно-захисних зонах: уздовж річок, навколо водойм та на островах; уздовж морів, морських заток і лиманів та на островах у внутрішніх морських водах.

За спалювання сухої трави та листя законом передбачений шраф до 153 тис. грн. За підпал з тяжкими наслідками для природи може загрожувати 5 років в’язниці.