На Вінниччині кожен бажаючий може зробити щеплення проти COVID-19 вакциною на вибір: Pfizer, CoronaVac або Moderna

130 Новости Винницы

В Україні розпочався п’ятий етап вакцинації проти COVID-19. На Вінниччині збільшують кількість Центрів масової вакцинації та пунктів щеплень. Вакцинацію можуть зробити всі охочі, віком старше 18 років. Використовують вакцини CoronaVac, Comirnaty/Pfizer, також будуть робити щеплення вакциною Moderna.

Голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов під час брифінгу 21 липня повідомив, що область отримала нову вакцину Moderna.

«Україна переходить до п’ятого етапу вакцинації. 20 липня у Вінницьку область завезено 2,5 тисячі доз вакцини Moderna. Загальна кількість доз цієї вакцини, яка буде доставлена до області, – 80 тисяч доз. Вакцина двократна. Її використовують з інтервалом у 28 днів. В першу чергу, її використовуватимуть для великих колективів і вона буде доступна в пунктах щеплень для всіх бажаючих», – сказав Сергій Борзов.

У Вінницькій області на сьогодні найбільша кількість Центрів масової вакцинації – 23.

«Вісім знаходиться у Вінниці і 15 – в районах. Це Іллінці, Жмеринка, Могилів-Подільський, Гайсин, Тростянець, Козятин, Муровані Курилівці, Тиврів, Бар, Хмільник, Теплик, Тульчин, Липовець, Немирів і Томашпіль», – зазначив голова облдержадміністрації.

Задіяно 749 медичних працівників і 42 мобільних бригади.

«В нас є достатня кількість будь-якої вакцини, яку ви можете отримати за бажанням. Закликаю вакцинуватись всіх, особливо освітян, щоб підготуватись до початку навчального року. Адже штам «Дельта» загрозливий і для дітей. Давайте будемо свідомими», – говорить Сергій Борзов.

Сергій Борзов також повідомив, що щеплення можуть проводити і на підприємствах та в установах, де великі колективи.

«Якщо у вас великий колектив, телефонуйте, приїде мобільна бригада медиків і зроблять щеплення за місцем роботи. Це буде зручно», – сказав голова облдержадміністрації.

На вересень експерти прогнозують зростання захворюваності, тому фахівці радять інтенсивніше вакцинуватись.

«Є нові штами «Дельта», який виявлено більше як в 100 країнах світу, який має більш важкі ускладнення, яким хворіють діти. Всі вакцини, які зареєстровані зараз в Україні, сертифіковані ВООЗ і дозволені для екстреної вакцинації, захищаюсь від цих штамів. Це і CoronaVac, і Comirnaty/Pfizer-BioNTech, і AstraZeneca і нова вакцина, яка зайшла Moderna, вони дають гарний захист від захворювання, ускладнень, випадків госпіталізацій і від смертельних випадків», – повідомила заступниця директора департаменту охорони здоров’я ОДА, координаторка по вакцинації Тетяни Бондаренко.

На Вінниччині працює 150 пунктів щеплень, їх кількість планують збільшити і відкрити у всіх амбулаторіях, де працюють лікарі. Окрім того, на вихідні планують збільшити кількість центрів масової вакцинації на Вінниччині.

«Сьогодні ми отримали додатково сім листів від територіальних громад про відкриття нових центрів масової вакцинації. На суботу – неділю очікуємо роботи 30 центрів, в які можна прийти записавшись за телефонами, або просто без запису», – повідомила Тетяна Бондаренко.

Важливо! Зараз записуватись через програму «ДІЯ» або через контакт-центр МОЗ не потрібно.

Людина може звернутись в пункт щеплення або в центр вакцинації без попередження і буде провакцинована. Лише потрібно визначитись, яку вакцину хоче людина, краще звичайно, проконсультуватись з сімейним лікарем.

Разом з тим, Тетяна Бондаренко зазначила, що вінничанам, які бажають зробити щеплення вакциною Moderna, необхідно записатись в Центрі вакцинації.

«Щоб не допустити програмної помилки, на одному пункті щеплення або Центрі вакцинації ми будемо використовувати дві вакцини. Різні медсестри будуть їх вводити. Все-таки краще, щоб людина проконсультувалась зі своїм сімейним лікарем, оскільки графіки, які є на сайті МОЗ, чітко вказано, які центри щеплень, з якими вакцинами працюють. Окрім того, вакцина Moderna зараз заходить на організовані колективи. Якщо людина зателефонує на центр вакцинації і скаже що хоче вакцинуватись Moderna, ми будемо організовувати цю вакцинацію. Але треба зважити, що окрім CoronaVac всі вакцини багатодозні. Moderna має 10 доз у флаконі, вакцина Comirnaty/Pfizer має 6 доз у флаконі. Тому наші центри вакцинації і пункти щеплень будуть формувати групи людей для того щоб ефективно використовувати вакцину», – пояснила Тетяна Бондаренко.

Як повідомляла , 17 липня у Вінницькому центрі масової вакцинації був справжній ажіотаж. Сотні людей прийшли аби вакцинуватись від коронавірусу до пункту щеплення за адресою вул. Соборна,68. Людей імунізували вакциною «Pfizer».