На Вінниччині чоловіка безпідставно утримували в ізоляторі

50 Новости Винницы

На Вінниччині виявлено випадок несвоєчасного звільнення затриманої особи з ізолятора тимчасового тримання. Чоловіка також безпідставно доставили до державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№ 1)».

Про це повідомили у пресслужбі Вінницької обласної прокуратури.

Так, працівниками відділення поліції № 1 Вінницького районного управління поліції на підставі розпорядження Вінницького міського суду про виконання вироку 28.04.2021 затримано чоловіка, засудженого до позбавлення волі, та поміщено його до ізолятора тимчасового тримання № 1 Головного управління Національної поліції у Вінницькій області.

При цьому, працівниками поліції залишено поза увагою, що судом на підставі ч. 5 ст. 72 КК України засудженому зараховано в строк покарання строк попереднього ув’язнення з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі, у зв’язку з чим строк невідбутого покарання становив лише два дні.

Таким чином внаслідок неналежного виконання своїх службових обов’язків працівниками ізолятора тимчасового тримання проігноровано те, що у засудженого строк відбування покарання закінчився 30.04.2021 та він підлягав звільненню з ізолятора у першій половині вказаного дня згідно ч. 2 ст. 153 Кримінально-виконавчого кодексу України.

Більше того, після фактичного відбуття строку призначеного судом покарання працівниками поліції безпідставно конвойовано вже незаконно утримувану особу до державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№ 1)».

В свою чергу відповідальні працівники державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№ 1)», які перебували на чергуванні не перевірили наявність законних підстав для поміщення до установи доставленого працівниками поліції чоловіка, внаслідок чого останній незаконно утримувався у слідчому ізоляторі установи до 05.05.2021.

У зв’язку з цим обласною прокуратурою внесено вказівки керівникам Головного управління Національної поліції у Вінницькій області та державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№ 1)» про притягнення винних службових осіб до дисциплінарної відповідальності.

Крім того, територіальним управлінням ДБР, розташованого у місті Хмельницькому, наразі проводиться досудове розслідування за фактом протиправних дії працівників поліції та установи виконання покарань, що призвели до істотних порушень охоронюваних законом прав особи на свободу.