На Вінниччині британські інструктори вчили рятувальників Повітряних Сил виживати в лісі. Фото і відео

48 Новости Винницы

Харчувалися знайденими на місцевості дичиною, равликами та їстівними хробаками й виловленою рибою. Зі спорядження маючи лише ніж, невелику пилку та мотузку. У такому ритмі на Вінниччині завершився двотижневий курс із виживання. Його проводили для фахівців Центру управління пошуково-рятувальним забезпеченням польотів авіації Збройних Сил України та Харківського національного університету ПС. Навчання проводили британські інструктори в межах спеціальної місії військового вишколу ORBITAL.

Про це повідомляє військове видання «АрміяInform».

Курс виживання на місцевості тривав відповідно до програми й процедур, які застосовуються в НАТО. До нього також входили базова та інструкторська частини. Британці навчали українських фахівців-рятувальників навичок виживання у лісовій місцевості. Зокрема — будувати та обладнувати укриття, шукати їжу та водний ресурс.

«Виконуючи практичне завдання, рятувальники впродовж доби побудували індивідуальні тимчасові сховища, придатні для захисту від холоду та опадів. Харчувалися знайденими на місцевості дичиною, равликами та їстівними хробаками й виловленою рибою. Зі спорядження мали лише ніж, невелику пилку та мотузку», — прокоментував підполковник Юрій Сметана, начальник відділу контролю підготовки пошуково-рятувальних сил і засобів Центру.

Він також зазначив, що британські колеги не лише навчали, а й навчилися корисного від українців.

«Я приємно здивований тим, що українські військовослужбовці гарно підготовлені. Вони мають велику базу знань і навичок, а також свій особливий стильвиживання у дикій природі, особливо в цій місцевості. Тож ми не лише навчали, а й навчалися у наших українських колег. Особисто я від них дізнався, що в цій місцевості є їстівним», — підтвердив слова сержант Королівських Збройних сил сержант Пол Вайт.

Як прокоментував майор Марк Маєрс, представник штабу операції ORBITAL, подібні навчання проводитимуться й надалі. Проте, з огляду на високий рівень підготовки українських військовослужбовців, наступний курс буде більш поглибленим.

Після завершення навчання українці отримали сертифікати інструкторів із виживання.