На метеоритному кратері під Іллінцями облаштують комфортабельне кемпінгове містечко зі швидкісним Інтернетом

19 Новости Винницы

Протягом пів року на території метеоритного кратера, що під містом Іллінці, планують відкрити сучасні туристичні зони. З всіма зручностями та швидкісним Інтернетом. Встановити там освітлення, яке працюватиме за рахунок сонячної енергії. Одним словом, створити всі умови, коли мандрівники зможуть залишитися у знаменитій на весь світ місцині на тривалий час. Зауважимо, 400 мільйонів років тому, після падіння гігантського метеорита, там утворилась вирва. Та розтягнулася на сім кілометрів між Іллінецьким та Липовецьким районами Вінниччини. Космічне тіло досі під 800-метровим шаром землі. З висоти нагадує поверхню Місяця, або Марсу.

«Ми створили проєкт, який допоможе не просто розвивати туризм до кратера, а може зробити його одним з найцікавіших місцем для відпочинку та проведення музичних заходів. Для облаштування кемпінгу, найкраще підійде місцина біля річки. Звичайно, мають бути всі зручності. Аби забезпечити освітленням територію, найкраще підійдуть сучасні технології. Які дозволяють отримувати електроенергію з альтернативних джерел. У цьому випадку – сонячна енергія. Ми спілкувалися з провайдером, вони готові забезпечити територію високошвидкісним Інтернетом, який буде роздаватися через WI-FI, ті обіцяють швидкість до 100 мегабітів за секунду», — розповідає Олег Дмитрик, перший заступник Іллінецького міського голови.


На відкриття туристичної зони планують організувати музичний фестиваль.

«Наразі вирішуємо, як він буде називатися й у якому музичному напрямку. Та ще однією з родзинок, якою порадуємо гостей – спостереження за зорями через телескоп. Уявляєте, як це буде символічно! Спостерігати за небесними тілами з місця, де сотні мільйонів років впало сюди небесне тіло. Телескоп у нас портативний. І є можливість транслювати зображення на екрані. Тобто, побачити його зможуть одночасно велика кількість людей», — зауважив Олег Дмитрик.

Тематика астронавтики тут – одна з ключових. Цей метеоритний кратер один найбільших і найдавніших в Європі. Ядро метеорита знаходиться на 900-метровій глибині. Але цінні камені – на поверхні.

«Це перетоплений метеоритом граніт, який впав у цьому місці. Практично тут є вся система елементів Менделєєва. Один з науковців, коли їздив на симпозіум по астрономії в Сполучені Штати Америки, ось такий камінець продав за 500 доларів», – пригадує місцевий вчитель фізики Олександр Марчук.

Нагадаємо Іллінецькій територіальній громаді, узгоджують
документальні питання стосовно відкриття установки по спалюванню сміття. Його
планують розгорнути на базі місцевого комплексу, який утилізує органіку, сортує
вторинну сировину та виготовляє з неї тротуарну
плитку. На місці
міського сміттєзвалища облаштували контактний зоопарк. Ще зо два роки тому
тут були вівці та кози. А сьогодні додалися ще косулі, дикі кабани, дикі качки
висиджують яйця. А також є перепела, індики та кролі. Торік наприкінці вересня громада
зібрала
перший врожай із яблуневого саду який висадили на території полігону
твердих побутових відходів. А коштом
тирси тут купують нові колеса, запчастини до техніки або спецодяг. У
Іллінцях почали продавати подрібнену деревину, яку вирізають вздовж узбіч, та з
чагарників. А вторговані кошти вкладатимуть у розвиток місцевого комунального
господарства.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info