Мери в ш0ці,щ0йно! Шмигаль зібрав усіх – готують нові програми. Результат буде: усього за кілька тижнів

248 Новости Винницы

У понеділок, 16 листопада, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів з мерами онлайн-нараду, в ході якої обговорювався карантин вихідного дня і ситуація з коронавірусом в країні.

Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

У зустрічі також взяли участь міністр охорони здоров’я Максим Степанов, заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, українські епідеміологи та інфекціоністи.

Денис Шмигаль заявив, що уряд зараз шукає шляхи, які дозволять пригальмувати процес зростання кількості хворих Covid-19. Як приклади він навів адаптивний карантин і вдосконалення карнатіна вихідного дня.

“Для нас це один з виходів, коли на вихідних люди знаходяться вдома і не створюють великий потік і скупчення. Великі заробітки галузей саме в суботу та неділю як раз є підтвердженням факту, що величезні потоки людей рухаються в галузь харчування і розваг”, – сказав прем’єр.

На думку Шмигаля, карантин вихідного дня дозволяє перерозподілити попит з вихідних на п’ять робочих днів, зменшити потоки людей і перетин різних соціальних груп. За словами прем’єра, уряд зараз зосереджено на комунікації з галузями, щоб виробити механізми компенсації втрат.

“На сьогодні у нас є ряд інструментів, які проявили себе навесні. Також ми працюємо над розробкою нових програм. У нас на сьогодні є до семи інструментів, якими ми будемо вже на цьому тижні підтримувати галузі, які страждають найбільше”, – заявив глава уряду.

Шмигаль повідомив, що паралельно Кабмін працює над збільшенням кількості ліжок, над постачанням кисню, щоб дати медикам більше інструментів для лікування хворих. Він також заявив, що будь-які протиепідемічні заходи не дають миттєвого результату і ефект карантину вихідного дня можна буде побачити через 2-3 тижні.

Епідеміолог Наталія Виноград зазначила, що зараз було два варіанти стримування захворювання: або карантин вихідного дня, або повний локдаун. Вона навела приклад, що інші країни також вдаються до введення комендантської години.

Заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що жорсткий локдаун, який закриє країну на три тижні, сильно вдарить по українській економіці.

“Коли ми говоримо про карантин вихідного дня, то в разі, якщо він буде виконуватися на 100%, це значно вплине на коефіцієнти приросту за тиждень. Коефіцієнт приросту за тиждень дозволять нам як можна довше тримати систему охорони здоров’я в повній готовності”, – сказав Ляшко .

Він також додав, що МОЗ сьогодні переорієнтовується на закриті колективи, щоб запобігти спалаху в малих соціальних групах і закликав мерів до спільної роботи.

За підсумками наради учасники зустрічі домовилися посилити взаємодію уряду і органів місцевого самоврядування та проводити такі зустрічі на регулярній основі.