документи для розірвання шлюбу

Розлучення та поділ майна Україна 2022 – як розлучитися

69 Новости Винницы

Розлучення та поділ майна може статися у житті кожної людини

За статистикою, в Україні щорічно реєструється 340 тисяч шлюбів. З них щороку розпадається приблизно 170 тисяч. Це близько 50%.

Не зважаючи на причину, вам завжди потрібно  знати які документи потрібні для розірвання шлюбу. Тому, що в кожному разі розлучення ставиться питання поділу спільно нажитого майна. Як поділити квартиру під час розлучення, якщо є дитина, чи квартира була приватизована?

документи для розірвання шлюбу

Яке майно вважається особистим і під час розлучення поділу не підлягає? Який загалом процес розлучення? Чим відрізняється громадянський шлюб від офіційного?

За українським законодавством кожен із сімейної пари має право розірвати шлюб. Але ніхто не має права змушувати іншу людину розлучитися або зберегти стосунки.

Розлучення якщо дітей немає – через РАГС

Якщо немає дітей і дружина не вагітна, подружжя згодне розірвати відносини, то просто потрібно подати заяву до відділу реєстрації актів цивільного стану – це звичайний РАГС.

Там, де сімейна пара реєструвалася, там же можна  й розлучитися, або за місцем реєстрації одного з подружжя.

Якщо немає взаємних претензій щодо поділу майна та обидва мають бажання розлучитися, то це швидко і без проблем.

Які документи потрібні для розлучення

З документів вам знадобиться свідоцтво про шлюб та паспорти подружжя. Потрібно буде заповнити спільну заяву – цим ви підтверджуєте бажання розлучитись, і після подання заяви вам дають термін один місяць на примирення.

Якщо ви не передумаєте, то через 30 днів можна прийти по свідоцтво про розлучення. Після видачі свідоцтва ви офіційно більше не подружжя.

Розлучення якщо є діти – через суд

Якщо є неповнолітні діти, розлучення відбувається через суд. У суді обов’язкова особиста присутність.

Ви повинні прийти та пояснити, чому ви хочете розірвати шлюб. Потрібно написати спільну заяву про причину розриву та надати документи:

  1. Свідоцтво про шлюб – копія
  2. Паспорти подружжя
  3. Свідоцтво про народження дітей – копії
  4. Також потрібно буде надати письмовий договір про утримання та забезпечення дитини після розлучення батьків.

Він не потрібен, якщо подружжя змогло самостійно домовитися в усній формі з усіх важливих питань щодо дітей та не мають обопільних претензій.