Директор «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук давав відповіді про скандал з майнінгом і пообіцяв СБУ 7 мільйонів за підтвердження факту «крадіжки»

29 Новости Винницы

Генеральний директор АТ «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук 20 липня провів пресконференцію з приводу заяви СБУ про те що «майнили гроші на Вінницяобленерго». На початку зустрічі з представниками ЗМІ, радник гендиректора Олексій Гаврилов розповів хронологію подій від 7 липня, коли силовики провели обшук за адресою Енергетична, 6А, де знаходиться ТОВ «ММІ Інжиніринг».

«Я навіть не знаю, що коментувати в цій ситуації. Все якось дивно відбувається. Адже дискредитовано наше підприємство. Ми будемо захищати всі наші права, честь і гідність в суді. Коментувати про крадіжку — взагалі парадокс. В нас діється багато дивних справ, але для того є спеціальні служби, нехай з цим розбираються. Ще раз заявляю – «Вінницяобленерго» не має жодного відношення до будь-яких протиправних дій. Говорити «майнилось, чи не майнилось» — це абсурдно. Говорити про крадіжку… Перш за все хочу сказати, що ми вдячні службам, що звернули увагу на таке важливе питання для безпеки нашої країни, як крадіжка електричної енергії. Правда, виконання, поки «хромає». Дивує одне – залучили в якості експертів Держенергонагляд, який чітко заявив про відсутність крадіжки і все одно після цього опублікували матеріали, які принижують честь і гідність «Вінницяобленерго», — сказав Андрій Поліщук у вступному слові і перейшли до формату питання – відповіді.

Ви сказали, що будете відстоювати свої права в суді. Про які позови йдеться?

— Коли буде доведено нікчемність цієї справи з обвинуваченням в крадіжці, якщо ми не отримаємо офіційних вибачень від тих, хто дискредитував нашу честь і гідність, ми будемо звертатись в суд. Йдеться про всіх хто приймав участь. НКРЕКП в дивний спосіб підтримала звинувачення СБУ. Там абсурдна цифра, технологічно неможливо вкрасти таку кількість енергії. Могли хоча б поцікавитись в Держенергонагляді.

Чи приходили до Вас «перемовники» перед обшуками, які просили якийсь відкат чи хабар за кришування?

— До мене ніхто не приходив.

Кажуть, що є рішення Печерського суду, яке дозволяє заарештувати вилучене майно?

— Ніяких стосунків з інвесторами «Вінницяобленерго» не має. Просто я знаю цих людей. Як їх адвокати працюють — не знаю. Дивна ситуація. Ми ніби є стороною, яку запідозрили на всіх сайтах, але ми навіть не можемо дати запит, щоб з’ясувати що там робиться. І навіть інформацію, яку роздобули хлопці з «Дорожнього контролю» (рахунки за сплату електроенергії – ред), ми висвітлити не могли. Це заборонено законом про персональні дані. Ми навіть не могли офіційно про це заявити, що там все сплачено.

Вчора на Енергетичному Пулі говорили, що на 3 МВт там мав бути хлібзавод або ливарний цех. Чи є там така потужність?

— Щоб вкрасти на 7 мільйонів у місяць електроенергії, треба просто зрозуміти, скільки можна вкрасти кіловат/годин. Цю цифру треба розділити на середньозважений тариф. У нас відкритий ринок і компанії можуть заключити договір на поставку по вільній ціні. Це означає, що нам платиться окремо за передачу, за «реактив», а решта, в даному випадку, платиться в «ЕНЕРУ».

Так от, 7 мільйонів ділимо на 3,5 гривень, отримаємо кількість електроенергії, яку могли вкрасти за місяць – 2,2 мегават/годин. Цю цифру треба поділити на 30 днів і на 24 години. Вийде 2 Мегавата 860 кіловат. Це потужність сталеливарного цеху. Така потужність забезпечується спецтрансформатором. В нас таких нема. В нас на «Вінницяобленерго» максимальна потужність трансформаторів 1000 кВа (або 920кВт активної потужності – ред). Яким чином компетентні люди підтвердили крадіжку — я не знаю. Наші науковці хотіли цю тему взяти в якості задачі для студентів. Чи можна вкрасти таку кількість електроенергії.

Наголошую, технологічно вкрасти на 7 мільйонів гривень в місяць в мережах «Вінницяобленерго» — не можливо!

Чи може бути в цій справі політична складова, бо серед акціонерів компанії згадують відомих політиків? Чи це просто «наїзд»?

Компанія управляється цілком і повністю холдингом Костянтина Григоришина.

До речі, громадянина України, який фінансує великі проекти, в тому числі благодійні. Наприклад, найпотужнішу команду українських плавців. Це призвання Костянтина Івановича. Ще раз – він громадянин України. Компанія цілком і повністю управляється ним. В нас є міноритарні акціонери, вони впливають на рішення компанії лише в межах свого пакета акцій. Але основні рішення приймаються холдингом.

Чи має Вінницяобленерго відношення до компанії, де проводились обшуки? Це територія обленерго, чи ні?

— Два чи три роки тому я особисто поїхав до акціонерів нашої компанії. В нас є досить багато великих баз, але відбувається оптимізація, менше потрібно площ, механізмів. Площі пустували. Я попросив акціонерів за ціною по експертній оцінці продати базу моїм друзям. Вони є засновниками «Альфа Енерджі». Відбулась чесна угода. Сплачені всі податки. Всі сторони задоволені. Одна зі сторін почала успішний бізнес. Почали займатись автосервісом, техоглядом, здавати в оренду приміщення… До речі, після цього скандалу, орендатори понаписували заяви про розрив угод…

Вони (Альфа Енерджі – ред) спромоглись запросити туди талановитих хлопців, запропонували їм своє приміщення в оренду, там оцифровували спортивні події. Заключили договір на електропостачання. Договір заключили напряму. Все в законний спосіб. Це не територія обленерго. Це приватна територія, яка в законний спосіб була продана третій особі – «Альфа Енерджі».

На завершення Андрій Поліщук пообіцяв, що виплатить офіційно СБУ 7 мільйонів, якщо ті згідно з Положенням «Вінницяобленерго» підвередять факт крадіжки.

— У «Вінницяобленерго» є Положення про сприяння виявленню крадіжок. Організація, або фізична особа, яка знайшла крадіжку електроенергії, підтвердився факт і ми склали відповідний сумісний акт, так от, ця особа отримує винагороду в 10% від суми вкраденої електроенергії. Суму збитків ми рахуємо за рік. Давайте порахуємо, 7 мільйонів на 12 місяців. Це 84 мільйон, мінус ПДВ, це 70 мільйонів. 10% від 70 мільйонів це 7 мільйонів гривень. 7 мільйонів гривень ми офіційно виплатимо СБУ по нашому «Положенню по сприянню виявлення крадіжок» у разі підтвердження цих збитків. Офіційно заявляю.

У «Вінницяобленерго» є чітка позиція – ми не маємо відношення до ніяких незаконних дій, та будемо відстоювати свою честь та гідність.