Деталі першої хвилі вакцинації від COVID-19 на Вінниччині

36 Новости Винницы

24 лютого о 13:00 Вінницька область отримала провакцинували першою лікарку, яка увійшла в склад мобільної бригади, що вакцинуватиме інших медпрацівників. Загалом по області згоду на вакцинацію надали близько 35% медиків від загальної кількості фахівців, які працюють в «ковідних» лікарнях регіону.

Як розповіла під час брифінгу заступниця директора Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА, координаторка організації і проведення вакцинації в області Тетяна Бондаренко, вакцинація – виключно добровільна.

«Вони отримають інформовану згоду, підписують її, аргументують «за» чи «проти». Чи вони погоджуються, чи ні. Це лише добровільно. І тому наше завдання – донести максимум інформації до медиків, що ми сьогодні й робили. Оскільки ми отримали інструкції до використання вакцини. Сертифікати якості вакцини. Реєстраційні сертифікати, всі необхідні документи, щоб впевнитись, що вакцина зареєстрована якісна і вона пройшла необхідні кроки до використання. Що ця вакцина має всі підтверджуючі документи. Вони сьогодні прийшли з Києва разом з першою партією вакцини. Ці документи, копії сертифікату якості, надаються кожній мобільній бригаді. Кожен, хто приходить на вакцинацію, може побачити сертифікат якості», – зазначає посадовиця.

За словами Тетяни Бондаренко, на сьогодні в області триває потужна інформація кампанія серед медпрацівників, оскільки інформації про вакцину у вільному доступі було недостатньо для медичних працівників.

«AstraZeneca відповідає за її ефективність. Вакцина пройшла прекваліфікацію ВООЗ. Вакцина вироблена в Індії, але не є індійською. Вона є британсько-шведською. По-друге, медики хотіли отримати більше інформації, тому що повної інформації не було. На сьогодні в нас є чітка інформація виробника, сертифікати. Ми працюємо з цим виробником багато років. Ми вакцинуємо дітей від гемофільної інфекції, від правця, від дифтерії, кашлюка. Це один з найбільших виробників вакцини в світі. AstraZeneca – це наукова лабораторія, яка створила вакцину. А далі вони шукають потужності, де можуть взяти на себе вироблення цієї вакцини. Зараз медики погоджуються, ми щодня маємо з ними розмову. Ми даємо інформацію. Це досить масштабна інформаційна кампанія в першу чергу з медиками, для того, щоб вони мали всю інформацію по вакцині», – додає заступниця директора Департаменту.

На сьогодні відомо, що вакцина Oxford/AstraZeneca дає 60-65% захисту після першого щеплення протягом чотирьох тижнів.

«Більш високий захист, той, який ми хочемо, 80-90%, буде лише після другої вакцинації. Тому з тих вакцин, які ми отримали, ми одразу залишаємо другу дозу для тих людей, які будуть вакцинуватися першою дозою. Це обов’язкова умова – той, хто вакцинувався цією вакциною перший раз, для нього вже є друга доза вакцини. І мінімум через 28 днів ми можемо робити повторне введення дози», – зазначає Тетяна Бондаренко.

Також на сьогодні триває навчання мобільних бригад. Перша бригада навчання вже пройшла. Загалом на час першого та другого етапу вакцинальної кампанії в області працюватимуть 20 таких бригад, яких залучатимуть до роботи по мірі їхнього навчання.

«Від завтра починаються тренінги для навчання команди тренерів з чотирьох людей. Це лікарі: анестезіолог, імунолог, педіатр та сімейний лікар, які працюють в наших закладах Вінницької області. Далі вони з понеділка «каскадним» методом розпочинають навчання наших 18 бригад, які ще планують вступити в роботу. Як тільки бригада проходить дводенне навчання, то одразу включається в роботу. Тому цей тиждень до понеділка працює одна бригада з 5 чоловік. Далі, з наступного тижня, будуть підключатися бригади по мірі отримання знань», – додає Тетяна Бондаренко.

На сьогодні першою отримала вакцину лікар загальної практики сімейної медицини Людмила Бойко, яка впродовж дня далі вакцинуватиме своїх колег.

До кінця дня сьогодні планували зробити щеплення для 10 медпрацівників.

«Ми не хочемо більше ховати наших колег, наших рідних. Я, пробувши на дводенному тренінгу в Києві, де з нами займалися представники ВООЗ і Міністерства охорони здоров’я, після лекцій остаточно тільки «за» вакцинацію і я довіряю цій вакцині. Адже вакцина векторна, і вона переноситься набагато легше та не має серйозних побічних дій. А наслідки від коронавірусу складають мільйони смертей. Тому це моє переконання», – каже медпрацівниця.

Як зазначила Тетяна Бондаренко, другий транш вакцин очікується до 10 березня. Тоді в регіоні загальна кількість вакцин складе близько 54 тисяч доз. В першу чергу вакцинуватимуть співробітників лікарень Вінниц , але вже за тиждень чи півтора вакцини повезуть в райони.

«В першу чергу, на «ковідні» лікарні. Але оскільки буде достатня кількість вакцини, то виїжджатиме мобільна бригада, і ми вакцинуємо не тільки тих лікарів, що працюють з COVID-19, але й весь персонал лікарні. Це підтвердило нам Міністерство охорони здоров’я і дало на це дозвіл, що якщо ми виїжджаємо до лікарні, то можемо вакцинувати всіх», – зазначає жінка.

Відомо, що «ковідні» бригади також формуватимуть в районах.

«В нас дві бригади вінницькі, а 18 – з районів. Тобто, в кожному районі, де є «ковідна» лікарня, буде мобільна бригада. Вони приїжджатимуть сюди, на обласному складі братимуть вакцину з розрахунком на необхідну кількість. Не на місяць вперед, а на один чи два дня роботи. Повертаються до себе і вакцинують свої лікарні. В нас графік розписаний», – додає Тетяна Бондаренко.

Також в області планують згодом створити ще 34 мобільні бригади, які залучать до вакцинації населення під час реалізації третього етапу вакцинальної кампанії.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що українців вакцинуватимуть в 5 етапів. Перший етап передбачає вакцинацію медпрацівників та військовослужбовців у зоні ООС.

Згодом в області сформували перші 20 мобільних бригад, які вакцинуватимуть хворих на COVID-19.

На початку лютого стало відомо, що українці зможуть записатися в чергу на вакцинацію через портал «Дія».