Ціни на соняшникову олію зросли майже вдвічі. Що кажуть вінничани про подорожчання

35 Новости Винницы

Майже вдвічі зросла ціна на соняшникову олію на ринках та у магазинах Вінниці. Стрімке здорожчання відбулось за березень місяць. Продавці кажуть, ріст вплинув і на попит, тому на полицях магазинів «товарні залисини».

Журналісти запитали у містян чи відчули вони здорожчання.

«Звичайно відчули. Не здивована здорожчанню, ціни ростуть, як на дріжджах. Шкода, що у нас все росте, крім зарплатні і пенсій», — розповідає вінничанка Надія Василівна.

«Не звернула увагу на ціну, але будемо купувати, адже без олії ніяк. Скільки б вона не коштувала», — розповідають вінничани.

«Щось навіть не звернули увагу. Переважно купуємо великою баклашкою, тому вистачає на довше», — розповідають вінничани.

В квітні 2021 року ціни на олію соняшникову найвищі з 2017 року.

Разом з тим, Україна залишається найбільшим у світі виробником соняшникової олії та експортером за обсягом постачання олії на світовий ринок. Одне з найбільших підприємств-виробників знаходиться у Вінниці. Нажаль, нам не вдалось отримати коментар від представників підприємства щодо ситуації на ринку.

Основною причиною подорожчання експерти ринку називають зростання біржових цін на соєві боби та соєву олію. Ще у грудні 2020 року, внаслідок зростання вартості соєвих бобів та соєвої олії, соняшникова олія подорожчала до $1,17-1,2 тис. за тону. Тоді ж, як повідомлялося, слідом за олією виросли та закупівельні ціни на соняшник в Україні – до 20−20,3 тис. грн за тону. А виробники перед новорічними святами традиційно зменшили продажі, що теж дещо «підживило» подорожчання на ринку соняшникової олії. Загалом, у світовому подорожчанні рослинних жирів зіграли роль ряд ніяк не пов’язаних один з одним чинників. І це не лише посушлива погода у Латинській Америці, яка значно зменшила врожай зернобобових в цій частині земної кулі.