Чому вінничанам рекомендують нести розбиті ртутні градусники в міську раду?

68 Новости Винницы

З початку 2021-го року рятувальники Вінниці виїжджали на демеркуризацію ртуті 48 разів. Протягом 2020-го року таких викликів було 75.Найімовірніше, вінничани перейшли на електронні градусники, вони безпечніші, зручніші та швидші, а похибка у замірюванні температури може бути незначною.

Але що робити, коли розбився ртутний термометр? Дехто з вінничан прибирає розлиту ртуть самостійно, з допомогою лайфхаків з Інтернету та телефонних порад рятувальників. Однак куди потім нести зібрані небезпечні відходи, мало хто знає.

Вінничанка Лілія Савка з таким питанням звернулась у службу порятунку. Там, за словами дівчини, їй порадили віднести герметично запаковану ртуть в… міську раду. Про це вона написала у одній з публічних груп Вінниці в соціальній мережі фейсбук.

Журналісти запитали заступника начальника центру забезпечення діяльності Головного управління ДСНС України у Вінницькій області Олександра Кутового, чи дійсно з такими питаннями треба звертатись до міської ради.

«Рятувальники займаються лише демеркуризацією ртуті. Це означає, що ми збираємо її і готуємо до утилізації. Однак самою утилізацією ми не займаємось, це прерогатива органів місцевого самоврядування. З таких питань треба звертатись в міську раду за телефоном 15-60. Але, як правило, вони відправляють небезпечні відходи до нас. Замкнене коло, – коментує Олександр Кутовий. — У Вінниці підприємств, які б займались утилізацією таких небезпечних відходів де-юре багато, а де-факто – їх немає. Таких підприємств всього кілька на всю Україну. Є, наприклад, у Київській області, з ними необхідно заключати відповідні договори, але, знову ж таки, цим мають займатись органи влади. Якщо вінничани самі зібрали ртуть, то треба телефонувати в міську раду, а якщо там немає можливості забрати небезпечні відходи, то звичайно, наш склад прийме їх на зберігання. Поки вирішується питання між міською радою та організацією, що утилізуватиме ртуть, вона складується у нас».

Якщо трапився розлив ртуті Олександр Кутовий рекомендує викликати службу порятунку. Вони мають спеціальний апарат, який 100%-во збирає усі краплини небезпечної речовини. Також, на прохання власників приміщення, разом з рятувальниками можуть приїхати фахівці з санепідемстанції й визначити вміст ртутних парів у повітрі.

«Якщо ж ви не маєте змоги покликати допомогу, то треба зібрати краплини ртуті за допомогою спринцівки (груші) і помістити їх в герметичну посудину з розчином марганцівки. Також розчином марганцівки варто ретельно обробити місце, де розбився градусник. А потім здійснити провітрювання приміщення: відкрити навстіж вікна та зачинити двері у кімнаті, де стався розлив ртуті. За можливості не перебувати у цьому приміщенні декілька днів. У рятувальників є спеціальний апарат пристосований саме для збору ртуті. Потім вона поміщається в герметичну тару й відвозиться на склад, де й зберігається до вирішення питань з її утилізацією», – говорить представник ДСНС.

Позбутись непошкоджених ртутних градусників не так просто у Вінниці. Їх у вас не приймуть ні рятувальники, ні в органах місцевого самоврядування.

«Служба «101» проводить демеркуризацію. Міська рада таким не займається, сюди нам не треба приносити. Зазвичай виїжджає чергова бригада й забирає відходи, але тільки тоді, коли градусник розбитий. Цілий термометр у вас ніхто не прийме»– відповідає на гарячій лінії міської ради оператор Олена.