Чи була загроза відключення від світла цілих кварталів Вінниці? Що кажуть про це енергетики

39 Новости Винницы

19 липня у одному з корпусів технічного університету «технарі» мали провести засідання Енергетичного Пулу. Але з приміщенням «не склалось», університет відмовив в наданні зали в останні хвилини. Можливо почався тиск на сторону, яка намагається розібратися в ситуації? Проте точна причина відмови поки не відома. Конференцію провели на вулиці біля непрацюючого фонтану у ВНТУ, сховавшись від сонця у тіні. Професори не прийшли, але прийшли правоохоронці, які фіксували все на камеру та перевіряли документи.

Розбирали історію з «майнінгом на Вінницяобленерго», фахівці в галузі енергетики та представники компанії. Найбільше непорозуміння фахівців викликало повідомлення СБУ, що була загроза відключення від світла цілих кварталів Вінниці. Всі технічні питання «розклали по поличках». Почали з того, що за адресою Енергетична, 6-А, де працювало приватне підприємство «ММІ Інжинірінг», немає потужної трансформаторної підстанції.

Схема розташування трансформаторів

«Трансформаторна підстанція закритого типу має потужність невелику. Станція живиться не від лінії 110, яка може вплинути на стан мережі, а від лінії 10 кіловольт. На цій території, за даною адресою використання підстанції 110кВ неможливе. Тобто ми не розуміємо, звідки взялись ці цифри, розрахунок дуже цікавий», — каже Віктор Дядькович, засновник Енергетичного Пулу.

Чи технічно можлива крадіжка електроенергії в еквіваленті 5-7 мільйонів в місяць?

«Обсяги, які були зазначенні — 5-7 мільйонів грн ніяк не підходять під споживання цієї потужності. 5-7 мільйонів передбачає використання трансформаторної підстанції близько 3 Мегават. Але 3 МВт, як ви розумієте, і це підтверджено у схемі – немає. Трансформатор, за яким закріплено ТОВ «ММІ Інжинірінг» потужністю всього лише тисяча кіловат. Заміри, які фіксували наші представники інспекції склали 156 кіловат за годину. При переводі на 720 годин на місяць споживання виходить близько 100 тисяч кіловат годин. З урахуванням графіку навантаження, заміри проводились у денний час, коли працювали кондиціонери, з урахуванням коефіцієнту рівномірності — споживання десь повинно складати 89 тисяч Кіловат годин», — пояснює комерційний директор АТ «Вінницяобленерго» Олексій Тарарака.

Висновки «Держенергонагляду»

«Участь в обшуку брали і працівники Держенергонагляду – державної структури, яка не підпорядковується приватному АТ «Вінницяобленерго». Саме фахівці Держенергонагляду дали висновок, що ніякої крадіжки електроенергії не було», — каже Олексій Тарарака.

Скільки електрики міг «тягнути» «ММІ Інжинірінг»

«56 Вт споживає плестейшн у режимі завантаження заставки і максимально під час гри споживає від 80 до 160 Вт. Це ніяк не ті цифри, які писали», — говорить кандидат технічних наук Олександр Бурикін.

Що каже представник приватної компанії, яка викупила частину складських приміщень обленерго?

«Ми лише даємо в оренду склад, викупивши приміщення у обленерго два роки тому. Я знав, що там ІТ компанія має працювати. Вони вчасно сплачували орендну плату. Основним видом діяльності ТОВ «ММІ Інжинірінг» є оцифровування реальних спортивних подій для подальшого використання на ігрових приставках», — зазначає директор підприємства ТОВ «Альфа-Енерджі» Сергій Позначок.

Завтра на 11.00 запланована пресконференція керівника АТ «Вінницяобленерго» Андрія Поліщука. Повідомимо, що розкаже про ситуацію керівник компанії.