Цегла – основа досконалості у будівельному мистецтві

81 Новости Винницы

З найдавніших часів людина користується для будівництва своїх будівель найбільш підходящим для цього елементом — якимось опорним, по-науковому, елементом у формі паралелепіпеда. Ім’я цієї базової одиниці будь-якої споруди – ЦЕГЛА. Можна з упевненістю сказати, що цегла – це унікальний винахід людства, що дозволяє забезпечувати виготовлення неймовірно складних та естетично чудових споруд із найпростішого з усіх можливих будівельних елементів. Будмат пропонує асортимент якісної цегли. Купити цеглу Львів за доступною ціною можна в будь-який час. На сьогодні відомо величезну кількість видів, способів виготовлення, обробки та укладання цегли. Діляється призначення цегли, з урахуванням всіх цих параметрів (крім вузькоспеціалізованих), на:

— основа несучої стіни;

— стіни вогнища (як житла, так промислових потреб);

— Декоративне оформлення поверхонь.

Цегла – основа досконалості у будівельному мистецтві

Для кожного з видів застосування використовуються різні склади та методики виготовлення цегли. Цегла звичайна виготовляється з глини або пісочного складу з додаванням вапна (це так звана силікатна цегла) шляхом впливу на нього високої температури.

Якщо говорити про цеглу керамічну, то вона виходить шляхом випалу заготовок (цеглини) у спеціальній печі. Якісне виготовлення має гарантувати не менше 15 циклів «заморожування-розморожування» без видимої зміни форми та твердості цегли. Чим пористіший для наповнення матеріал використовується, тим вище показники термозахисту будівлі. Нормальний відсоток вологопоглинання якісної цеглини – близько 8%.

Наявність наскрізних отворів (частіше за висотою) дозволяє армувати кладку як розчином, так і додатковими вставками. При використанні високощільних основ у поєднанні з підвищеною температурою випалу отримують особливо міцну клінкерну цеглу (гарантійний термін експлуатації – понад 100 років). Щоправда, для цього використовується спеціальний матеріал – попередньо обпалена глина особливого сорту (шамот), тому і цегла така коштує помітно дорожче. Однак застосовується така цегла в невеликих кількостях, і тільки там, де без її використання не обійтися.

Для виготовлення печей, камінів, димоходів та інших елементів з високою температурою експлуатації використовують вогнетривку цеглу, яка також виготовляється з шамоту, але за дещо іншою технологією. У його складі переважають шамотні глини або кварц із малою кількістю глини. У процесі експлуатації можуть досягатися температури понад 1300° без порушення цілісності (наприклад, у доменних печах). Щільність вогнетривкої цегли також приблизно однакова по всьому його об’єму, як і звичайної цегли будівельної. Різниця лише у складі сировини і, як писалося вище, у способі виготовлення. З мінусів такої високощільної цегли можна відзначити їх дуже низьку адгезію до проникаючих розчинів, тому кладка проводиться тільки із застосуванням розчинів клеючих.

Декоративна, або облицювальна цегла, підкоряючись запитам нинішніх архітектурних вишукувань, вже не має якихось стандартних розмірів та пропорцій. Найчастіше він тонший, ніж стандартний або вогнетривкий, і має мінімум одну грань із підвищеною щільністю. На цій грані може бути нанесений рельєфний візерунок або особлива фактура. У більшості випадків облицювальна цегла використовується в поєднанні зі звичайною, закриваючи її від впливу зовнішнього середовища, і забезпечуючи таким чином привабливий зовнішній вигляд фасаду будівлі.

Так як облицювальна цегла в основному не несе на собі будь-яких конструктивних навантажень, то вимоги до його міцності відносно не високі, головна його перевага, крім привабливого вигляду — легкість і відмінність атмосферних опадів. Крім того, облицювальна цегла повинна виготовлятися тільки з найякіснішої сировини, застосування якої має забезпечити відсутність таких неприємних явищ, як вапняні висоли.

За розмірами цегла має кілька основних стандартів. На пострадянському просторі за традицією найпоширенішими варіантами є:

— 250х120х65 мм — цегла одинарна;

— 250х120х88 мм — цегла полуторна.

Існує цегла та збільшених розмірів, але такі вироби відносяться за класифікацією до блоків, які називають керамоблоками. Керамоблоки можуть бути лише порожнистими (щілинними, поризованими). В основному ці блоки не використовуються як несучий будматеріал для зведення стін, тому що вони мають невисоку в порівнянні з повнотілою цеглою міцність.

Європейський стандарт звичайної будівельної цегли відрізняється від вітчизняної та має в основному розміри 200х100х50 мм, зрідка випускаються й інші типи. Залежно від призначення найменування (наприклад, для несучої стіни, або для зведення внутрішньої перегородки) будівельники вибирають цеглу, що має певну щільність, при цьому марка виробу може коливатися за значеннями від 70 до 250.

Витрата цегли теж неоднакова, проте середня кількість стандартної одинарної цегли, яка йде на кладку — 400 штук на 1 м. куб. Також необхідно враховувати можливість коливання кольору цегли навіть з однієї партії, для відсутності подальшого облицювання. При покупці декоративної цеглини необхідно звертати особливу увагу на упаковку, яка повинна захищати декоративні грані від деформації.

Цегла – основа досконалості у будівельному мистецтві