Безглютенова, на хмельовій заквасці та за бабусиним рецептом: які паски готують відомі та звичайні вінничани. Фото

8 Новости Винницы

За стародавніми українськими традиціями, символ Великодня – паску, готувати у родинах в четвер та суботу. Скільки господинь на кухні, стільки і рецептів Великоднього хліба. На молоці, заквасці або коньяку. А ще з висівками, цукатами, сухофруктами, шоколадом та морозивом. Редакція зібрала улюблені рецепти випічки від містян.

Вінницький дизайнер Саша Очеретний називає Великдень одним із найулюбленіших свят. Каже, випікає паски за традиційним рецептом, якого дотримується декілька років поспіль.

«Я печу з дитинства – це моє хобі Паски пікати люблю, їх печу на хмельовій заквастці. Паска сходить 20 годин. Дуже багато цукатів, здоби. Випікаю великими порціями, люблю пригощати», -розповідає Саша Очеретний.

Світлини Великоднього хлібу виставляє дизайнер на сторінках у соціальних мережах.

«Люблю прикрашати сухофруктами, обливаю глазур’ю, аби вона була святкова, як наречена», — зазначає дизайнер.

Безглютенову паску пропонує спекти поп-діва, яка родом із Вінниці — Ольга Полякова. Рецепт Великоднього хлібу без муки, дріждів, глютена та цукру виклала співачка у себе на сторінці у Instagrami.

У прямому ефірі селебреті зазначила, що така паска ідеально підійде для ти, хто стежить за своєю фігурою.

«Дуже корисна паска, а головне її замішувати 5 хвилин», — прокоментувала рецепт Ольга Полякова.

4 яйця співачка збила міксером, додала 10 ложок молока, 40 грам масла та порошкоподібну суміш, куплену заздалегідь. Випічку прикрасила глазур’ю із білків та цукровими квітами.

Мають власні рецепти паски і звичайні вінничани. вже робила огляд цін для скуповування харчів традиційного великоднього кошика. Навіть за підрахунками експертів, ціни на продукти цього року зросли на 25%. То ж ми вирішили розпитати містян, чи будуть вони готувати паску самостійно, чи купуватимуть готову на ці свята.

«Ми кожного року печемо свої пасочки. Дочки мені допомагають. Кожного року робимо свої. Рецепт особливий для нас, тому, що перейшов ще від моєї бабусі, бабуся залишила моїй мамі, мама вже передала нам. І вже зараз мої доньки печуть разом з зі мною. Ну… дивляться. Особливих інгредієнтів, які передали по родинному рецепта немає. Головне, щоб всі вони були домашні. Тому купуємо їх на базарі. І тоді виходить хороша і якісна паска. А от у скільки вона обійдеться нам цього року, ще не рахувала. Тому, що печуть паски в четвер, або суботу. А ми печемо в суботу. Щоб були ще свіжіші. Але, бачу, що продукти подорожчали. І яйця дорогі домашні», — каже Ольга Мельник.

А от пані Вікторія вже сьогодні спекла паску.

«Я сама вже спекла. Сьогодні рано, о четвертій годині. І печу сама кожного року. У мене є улюблений рецепт «По-львівськи». Беру масло, борошно, 20 штук яєць, 400 грамів масла, 400 грамів родзинок, літр молока… Кілька років тому я була з гостинами у Львові, мені сподобалася їх паска. Раніше робила по бабусиному рецепту. Там інгредієнтів за кількістю було трішки менше. Масла менше. Але львівська, вона калорійніша.Така жовта виходить», — зауважує Вікторія Романко.

Чи купувати, чи пекти, ще розмірковує Євніка.

«Ще не вирішила, чи купуватиму, чи буду пекти. Але, скоріш за все, пекти», — розмірковує Євніка Штефанчик.

Її ж подруга Ілона буде пекти разом з дітьми.

«У мене є двоє маленьких дітей. Їм подобається цей процес. Тільки тому я буду пекти. Свого рецепту не маю. В Інтернеті знайду. Кожного року шукаю щось цікаве, новеньке. До суботи маю встигнути», — Ілона Мартинюк.

Василь Іванович любить домашні паски, але підрахував, що на одну-дві витратить чимало коштів.

«Відверто кажучи, з кожним роком все невигідніше готувати самостійно паску. І невідомо, чи вдасться вона, чи ні? Тому, придбали готовеньку. Знаємо людей, які печуть смачненькі. Так і купуємо. Але домашні, це обов’язково», — Василь Борисюк.