Балакуча коза та Маланка-Подолянка: особливості щедрування у Вороновиці. Фото і відео

54 Новости Винницы

Балакуча коза та Маланка-Подолянка. З такими особливостями у Вороновиці зустріли Щедрий вечір 13 січня, що відзначають православні напередодні “старого” Нового року. Разом із місцевими жителями святкувала і .

Ще задовго до початку щедрування, вихованці місцевих музичних колективів проводять репетицію. Повторюють сценарій, розспівуються. Коли всі деталі узгодили та закріпили, одягають національні костюми. Поверх спідниць та вишиванок — кожухи. На вулиці вперше за зиму випав сніг. Мініатюрну шубку не забувають накинути та на дерев’яну козу — один із символів Маланки.

“Вона у нас балакає. От дивіться, тут є спеціальний механізм, рота відкриває. Я зробив цю козу 10 років тому. Вирізав з яблуні”, — розповідає місцевий майстер та організатор Руслан Монзолевський.

З Різдвяною зіркою попереду, діти виходять на вулицю. Йдучи співають. Так дають знати сусідам, що почали щедрувати. Аби люди відкривали ворота та зустрічали їх.

“Застеляйте столи! Та все килимами! Радуйся…”, — лунає на десятки метрів.

Зауважують, що після щедрівки першим в хату слід запускати козу. Це символ багатства та здоров’я для родини на весь рік.

“Я коза Дереза. За три купи куплена, за два боки луплена”, — співає хлопчик, який грає роль кози, йому підспівують хором.

Та одним з найяскравіших персонажів свята — Маланка. Її роль відвели найменшій з учасниць. Під спів: “Наша Маланка — Подолянка, Бугом плила, ноги мила”, вона танцює.

Місцеві жителі не можуть стримати сліз.

“Плакали ми за те, що ми раді, що наші традиції українські не втрачені. Ми були дітьми, ми теж щедрували. Але ми тоді не плакали. Тому, що ми були молоді та веселі.”, — не стримує емоцій в одній із хат Ольга Миколаївна.

Діти кажуть, для них це не просто виступ, за який їм дають калачі, солодощі та гроші.

“Ми просто хочемо, щоб люди прийняли цю традицію українську. Щоб вони розуміли, що наші українські традиції — це дуже круто!”, — зауважує Олена.

Поки у Вороновиці діти обходять з щедрівками хати, у селі Могилівка місцевий колектив “Намисто” вже записав відеокліп та демонструє його онлайн через соціальні мережі.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info