​На Вінниччині розпочалось щеплення від COVID-19 осіб віком 65+

18 Новости Винницы

28 квітня, у Вінницькій області розпочали вакцинувати від COVID-19 осіб віком 65+. Крім цього щеплювати почали працівників ДСНС та правоохоронців. Під час онлайн брифінгу перший заступник Голови ОДА Наталя Заболотна проінформувала про темпи та етапи вакцинації на Вінниччині.

Про це повідомляється на сайті обласної державної адміністрації.

«Починаючи відсьогодні, на Вінниччині проходитиме масова вакцинація осіб віком 65 років і старших. Крім цього, наразі в області триває вакцинація осіб, які увійшли до І та ІІ етапів щеплення. — зазначила Наталя Заболотна. – Вакцина є. 26 квітня в область доставлено 13 700 доз AstraZenecaSKBio, яку Україна отримала в рамках глобальної ініціативи COVAX безкоштовно. І це не остання партія, найближчим часом очікуємо чергову».

Перший заступник Голови ОДА також нагадала, які категорії громадян належать до перших двох етапів вакцинації.

До першого етапу відносяться:

  • всі медичні працівники (лікарі, середній та молодший медичний персонал), які працюють в ЗОЗ де надають стаціонарну допомогу хворим на коронавірусну хворобу COVID-19,
  • працівники мобільних бригад з вакцинації,
  • всі працівники лабораторій, які проводять лабораторні дослідження на коронавірусну хворобу COVID-19,
  • працівники екстреної медичної допомоги, включаючи водіїв.

Другий етап вакцинації включає:

  • медичних працівників первинного рівня надання допомоги,
  • всіх працівників інших закладів охорони здоров’я, які не надають стаціонарну допомогу хворим на коронавірусну хворобу COVID-19, незалежно від підпорядкування,
  • соціальні працівники та інші працівники соціальної сфери;
  • працівники системи громадського здоров’я;
  • люди віком 80+

«Для того, щоб вакцинуватися, необхідно обов’язково записатися в чергу в сімейного лікаря, з яким підписана декларація. У разі, якщо декларацію не укладено, потрібно звернутися до пункту щеплення за місцем проживання. Для проведення вакцинації також необхідно мати з собою паспорт та ідентифікаційний код», — пояснила Наталя Заболотна.

Адреси пунктів щеплення та номери телефонів доступні за посиланням:

«Звертаюсь до дітей, чиїм батькам 65 років і більше. Візьміть це під свій контроль, зателефонуйте їх сімейним лікарям або зверніться до пунктів щеплення та запишіть їх у чергу на вакцинацію! Водночас звертаюсь до сімейних лікарів – зателефонуйте кожному зі своїх пацієнтів та запросіть на вакцинацію! Це наш з вами спільний обов’язок!», — наголосила Наталя Заболотна.

Під час вакцинації в пунктах щеплення робота мобільних бригад не зупиняється. Вакциною CoronoVac щеплюють маломобільні групи населення та осіб, які за ними доглядають, а також працівників освіти, які беруть участь в ЗНО.

Наталя Заболотна підкреслила, що сімейні лікарі повинні самі зателефонувати своїм пацієнтам, які підпадають під ці критерії. В інакшому випадку потрібно звертатись до пунктів щеплень або в ЦПМСД.

Інтервал між першою і другою дозою CoronoVac становить 28 днів.

Щодо вакцини Pfizer/BioNTech, то її отримають: працівники та пацієнти інтернатних закладів для осіб похилого віку, працівники ДСНС, а також працівники прикордонних підрозділів.

Списки на імунізацію вакциною Pfizer/BioNTech формуються виключно Департаментом охорони здоров’я та реабілітації Вінницької обласної державної адміністрації. Вакцинація є безкоштовною.

Нагадаємо, сьогодні розпочали вакцинувати бійців ДСНС. 900 рятувальників Вінниччини